AUDIO | Coordonatorul platformei clujene care pune cap la cap pandemia cu economia: „Am primit încurajări și din Silicon Valley!”

Cinci cadre universitare și un masterand din Cluj au pus pe picioare o platformă unică la nivel național, cu date și analize, care încearcă să coreleze, în timp real, evoluția pandemiei de coronavirus în România și impactul acesteia în economia autohtonă.

„Sursele de informație erau fragmentate!”

“Am urmărit de la început evoluția economiei românești, în contextul pandemiei, care a izbucnit la sfârșitul lunii februarie și în țara noastră. Și ne-am dat seama încă de la început că avem mai multe surse de informație, însă aceste surse sunt fragmentate”, a povestit, pentru EBS Radio, Szász Levente (34 de ani), coordonatorul echipei care lucrează la platforma COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM).

Echipa de proiect este formată din cinci cadre didactice și un masterand, cu specializări atât în macro cât și în micro-economie.

“Dacă vrem să avem o imagine de ansamblu, comprehensivă asupra situației economice din România, pur și simplu nu putem să adunăm toate datele la un loc sau nu avem o echipă suficient de mare, încât să strângem toate aceste date care să ne ajute să tragem concluziile cele mai corecte pe baza acelor date economice. Din această necesitate, sau din această lipsă, s-a născut ideea să realizăm un portal online în care să centralizăm toate datele pe care le considerăm relevante în contextul actual economic”, a adăugat profesorul clujean, care la doar 34 de ani este prodecan la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Date sanitare și economice, la un loc

Elementul care diferențiază portalul creat de cele cinci cadre universitare și un masterand de la FSEGA este prezentarea atât a datelor medicale – grafice cu evoluția numărului de cazuri, externări, decese, testări, cât și multiple date economie – câte firme își încetează activitatea pe oră, evoluția pieței muncii (contracte de muncă suspendate, șomaj tehnic), dar și un briefing al măsurilor guvernamentale – sociale, economice, financiare luate de autorități. De asemenea, și măsurile luate de top 50 de companii din țară, în funcție de cifra de afaceri, respectiv număr de angajați, sunt și ele surprinse.

„Am urmărit toate sursele de informații la nivel național, însă până în momentul de față noi nu am văzut o bază de date, un portal, un site web, care să monitorizeze, să centralizeze, atât datele sanitare, epidemiologice, cât și economice. Credem că principalul avantaj al acestui portal este că vedem aceste două perspective una lângă cealaltă”, a explicat Szász Levente.

Autorii portalului au elaborat și “estimări, previziuni și analize economice”, care reprezintă “opinia expertă, a noastră, cu privire la evoluția economiei românești în viitorul apropiat”.

Informațiile vizează orice persoană interesată de evoluția economiei, dar scopul principal este ca toți factorii decizionali, care au nevoie de informații corecte, concrete și actuale pentru a lua cele mai bune decizii în contextul actual, să aibă acces facil la ele și să le înțeleagă ușor. Această caracteristică poate ajuta factorii decizionali din societate, din economie, din politică să ia, cât se poate, cele mai bune și cele mai eficiente decizii în viitor.

Feedback din Silicon Valley

Dacă feedback-ul decidenților nu a venit încă, portalul fiind lansat abia marți, în schimb, cercetătorii clujeni au primit deja încurajări de la “omologi” de-ai lor din Eldorado-ul tehnologiei.

“Chiar în primele ore, am primit câteva răspunsuri, feedback, felicitări, de la mai multe persoane, de la mai mulți specialiști din domeniu, avem feedback și din Statele Unite, din Silicon Valley, unde sunt alți specialiști care se ocupă de vizualizări de date legate de pandemia de coronavirus, la nivel internațional, sau la nivel de SUA. Avem și acolo cercetători cu origine românească și de exemplu de acolo am primit un feedback, că ar fi dispuși la o colaborare cu echipa noastră”, a spus cercetătorul clujean, care rămâne cu picioarele pe pământ cu privire la efectul pe care îl poate avea inițiativa clujeană: „Acestea sunt răspunsuri la cald, feedback-uri imediate după lansarea site-ului, sincer, mai trebuie să așteptăm puțin să vedem până când să vedem impactul real al proiectului nostru în societate”, a precizat Szász Levente.

Următorul pas al portalului creat de cercetătorii clujeni, care își împart timpul între activitatea didactică și cea de agregare și analizare a datelor, este adaptarea datelor și la evoluția situației economice, în context de pandemie, pe județe.

Ascultați interviul acordat de Szász Levente lui Ovidiu Cornea: