AUDIO | Piste cu sens unic, identic cu al mașinilor, pe Eroilor și Dorobanților. Asociație: „E o lovitură la adresa circulației cu bicicleta în Cluj!”

Noile marcaje de pe pistele de biciclete de pe Eroilor și Dorobanților sunt contestate de o parte din bicicliștii din Cluj, iar, pe de altă parte, ignorate de alții dintre ei.

Pista de biciclete de pe Calea Dorobanților
Pista de biciclete de pe Calea Dorobanților. FOTO / O.C.

 

Pe ambele artere, pistele dedicate bicicliștilor au fost marcate cu sensuri unice de deplasare, identice însă cu sensul de mers al mașinilor. Atât pe bulevardul Eroilor, cât și pe Dorobanților, numeroși bicicliști se deplasează în sens opus celui indicat de noile marcaje, iar unii sunt chiar nedumeriți de acestea:

 

„O mare lovitură la adresa circulației cu bicicleta”

Una din cele mai reprezentative asociații de bicicliști din oraș, Clubul de Cicloturism Napoca, va face o solicitare către Primărie pentru a cere schimbarea marcajelor, care descurajează utilizarea acestor vehicule în oraș.

„Dacă pe Calea Dorobanților din Cluj s-a considerat, pe bună dreptate, că acea pistă este așa îngustă încât nu permite o circulație biciclistică în dublu sens, ea trebuia făcută pe sensul dinspre cartierul Mărăști înspre centru, astfel ca bicicliștii care au treabă pe Calea Dorobanților să poată merge cu traficul general, pe carosabil, dinspre Piața Avram Iancu spre Mărăști, iar la întoarcere pe pista de pe trotuar. La fel și pe bulevardul Eroilor”, a spus pentru EBS Radio directorul executiv al asociației, Radu Mititean.

„Acum doar am dublat pe aceeași direcție, ceea ce este o mare lovitură la adresa circulației cu bicicleta în Cluj, pe care declarativ Primăria spune că o susține”, a adăugat el.

Marcaj de sens unic, pe pista de biciclete de pe Eroilor
Marcaj de sens unic, pe pista de biciclete de pe Eroilor. FOTO / O.C.

 

Acesta atrage atenția că astfel de modificări se petrec și pentru că din componența Comisiei de Circulație a Primăriei nu fac parte mai mulți urbaniști, cu competențe în organizarea mobilității în oraș.

Decizia, luată din motive de siguranță, susțin autoritățile

Decizia de realizare a sensurilor unice a fost luată din motive de siguranță, iar bicicliștii pot accesa trasee alternative, susțin autoritățile.

„Dacă (bicicliștii, n.red.) vin pe contrasens există posibilitatea ca conducătorul auto să nu se asigure suficient de bine și să existe incidente. Pe de altă parte există între zona centrală și zona de Mărăști alte două alternative, pentru ambele sensuri. Este vorba de Bulevardul 21 Decembrie, unde avem bandă dedicată pentru mijloacele de transport în comun, bandă care poată să fie folosită și de către biciclete. Între Eroilor și Bulevardul 21 Decembrie sunt 100 de metri, sunt multe străzi care pot să facă legătura între Dorobanților sau Eroilor și 21 Decembrie”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Pista de biciclete de pe Eroilor a fost „îmbogățită”, la fel ca și cea de pe Dorobanților, cu un marcaj de sens unic. / O.C.

 

Cu alte cuvinte, dacă un biciclist se află în fața clădirii Finanțelor Publice (Piața Avram Iancu) și trebuie să ajungă la mijlocul străzii Eroilor, este nevoit să facă un ocol și să se deplaseze pe Bulevardul 21 Decembrie, până la Sora, să traverseze până pe strada Janos Bolyai și apoi să parcurgă pista, înspre Teatrul Național, până la punctul dorit.

Deplasarea cu bicicleta, în special în zona centrală, face parte din strategia asumată de municipalitate de încurajare a transportului alternativ. Bicicliștii, sau cel puțin o parte dintre ei, consideră că asta trebuie să se traducă într-un acces delimitat ca atare, prin piste, dar flexibil, în sensul de a le face accesibile, în siguranță, diferite zone din oraș.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: