AUDIO | Plecarea studenților a „tras” în jos cu minimum 20% prețul chiriilor la Cluj

Plecarea masivă a studenților veniți din alte județe, dar și adaptarea proprietarilor la cererea redusă a dus la scăderea prețului chiriilor la Cluj. 

Reducerile de preț variază între 10 și 30 de procente, pentru apartamentele eliberate de studenți și pot fi chiar mai substanțiale în cazul renegocierilor de contracte cu chiriașii existenți.

Impactul studenților pe piața imobiliară a Clujului nu poate fi trecut cu vederea. Vorbim de zeci de mii de studenți care învață la cele șase universități de stat, plus cele private din oraș.

Reziliere sau renegociere

Krisztian, student în anul 3 la Jurnalism, s-a întors încă de la mijlocul lunii martie în Zalău, iar după anunțul de suspendare a cursurilor clasice, a reziliat contractul pentru apartamentul închiriat alături de alți trei colegi.

„Era vorba de un apartament cu 2 camere, stăteam câte 2 băieți în cameră și plăteam undeva la 363 de lei de persoană, pentru ca vara să plătim cu 20-40 de lei mai puțin, în funcție de cât lăsa proprietarul. În luna aprilie am încercat o renegociere, în sensul în care să se scadă puțin din chirie, măcar să plătim jumătate din ea, nu prețul întreg, însă am ajuns la concluzia că va trebui să plătim în euro, nu în lei, cum plăteam înainte. Dar ‘norocul’ nostru a fost legea aceasta (decizia de suspendare a cursurilor universităților, în format clasic, n.red.) care practic ne-a salvat de plată”, a spus pentru EBS Radio tânărul.

Deși s-a întors acasă, în județul Suceava, Emilia, studentă în an terminal la Psihologie, a păstrat, alături de colegele ei, chiria din Cluj, pe care au renegociat-o.

„Ne-am păstrat apartamentul pentru că, în primul rând, era incertă situația, nu știam cât o să trebuiască să rămân acasă la ai mei, când va fi cazul să mă întorc, așa că nu era o variantă pentru mine să renunț la chirie. Am negociat în schimb cu proprietarul, care a scăzut considerabil valoarea chiriei pe perioada stării de urgență. Noi am negociat chiar când am început starea de urgență, am plătit timp de două luni mai puțin, inclusiv luna aceasta și proprietarul s-a arătat dispus să mai diminueze dacă reînnoiesc contractul”, a declarat  Emilia pentru EBS Radio

Practic, pentru un apartament cu 3 camere, tânăra și colegele ei plăteau 500 de euro, iar acum în noile condiții puțin peste 300, cu aproximativ 60 de euro mai puțin „de căciulă”.

70% dintre studenți au reziliat contractele!

Plecarea studenților a determinat o înjumătățire a tranzacțiilor chiriilor la Cluj, dar și o reducere a prețurilor, spune specialistul imobiliar Gigi Ștefan. Chiar dacă sunt cazuri de renegociere a contractelor, cei mai mulți au optat pentru renunțarea la chiriile avute.

„Subiectul este foarte simplu. 70% dintre studenți sunt acum în reziliere de contract. Sau, varianta 2, e dacă proprietarul acceptă – să zicem că chiria este 250 de euro, caz concret, proprietarul a acceptat ca decât să îi plece chiriașul, să scadă 100 de euro, până în septembrie și în septembrie revine, dar sunt cazuri foarte multe care să accepte așa ceva. De exemplu, la mine, toți care sunt sunt pe garanția plătită proprietarului, gata (se epuizează contractcul, n.red.)”, a spus Gigi Ștefan.

El susține că mulți proprietari cedează în continuare cu greu din preț și doar pe unii reușește să îi convingă că este mai rentabil să închirieze la preț mai mic, decât ca pentru câteva luni practic să nu realizeze niciun venit de pe urma apartamentului destinat inițial închirierii.

“Riscă până în septembrie să nu îl aibă închiriat deloc”, spune agentul imobiliar.

Practic sunt 2 situații, a explicat Ștefan: una în care chiriașul obține o reducere a chiriei și rămâne în acel loc, iar în caz contrar se mută și alta în care proprietarul scoate o locuință la închiriat la un preț din start mai mic cu 20-30% față de cât ar fi cerut în mod obișnuit și pe o perioadă de minim un an. Această tendință se va menține și în toamnă, crede el.

Între „câștigătorii” încă de pe acum ai scăderii prețurilor se numără angajații, fie că sunt chiar proaspăt absolvenți sau nu, care și-au dat seama de oportunitatea de a renegocia cu proprietarul sau „se mută, că știe sigur că va câștiga 25% din chirie”, a mai spus specialistul.

Potrivit acestuia, un segment care își va scădea prețurile este cel al apart-hotelurilor, „apartamente foarte frumoase” care încep să își reducă prețurile și să fie închiriate chiar pe termen lung. El oferă exemplul unui astfel de stabiliment pe Eroilor, care a fost închiriat în trecut cu 500 de euro pe lună și e propus pentru închiriat acum la 350 de euro, pe termen lung.

Scădere medie de 100 de euro, la 2 și 3 camere

Piața chiriilor a suferit în mod evident o corecție, susține și Vlad Olar, managerul de agenție imobiliară și unul din administratorii grupului de Facebook Chirii în Cluj, cu aproape 100.000 de membri.

„Un apartament de 2 camere, cu finisaje moderne, spre lux, în Mănăștur, care era închiriat până acum cu 450 de euro, se închiriază acum cu 350 de euro, cam cu 100 de euro în medie, cam acolo se face corecția, cel puțin la apartamentele cu 2, 3 camere, pe de o parte. Dar, în același timp, sunt multe apartamente pe piață. Dar se face o triere, oamenii chiar închiriază în perioada asta strict ce e mai bun la preț și ce arată mai bine”, a spus Vlad Olar. Chiar dacă a scăzut cererea, „ofertele faine, în zone faine, la prețuri faine” au în continuare trecere, a mai spus acesta.

Astfel, un apartament cu 3 camere dintr-o zonă căutată, precum strada Scorțarilor, siuată în apropierea centrului și a clădirii The Office s-a închiriat recent cu 450 de euro, „după ce anunțul a stat doar 2 zile pe internet”. Chiriașii sunt tot studenți, dar care și lucrează.

Specialistul este mai nuanțat în privința factorilor care au determinat o scădere a prețului de închiriere, plecarea studenților după sesiune fiind un fenomen întâlnit în fiecare an, însă vara. „Anul acesta s-a întâmplat, ce-i drept, mai prematur această plecare, dar nu mi se pare ieșit din comun, cerere încă este suficientă și pe fondul faptului că în această perioadă prețurile sunt mai mici. Din punctul meu de vedere, majoritatea proprietarilor au scăzut chiria ca și un suport sau ajutor pentru chiriașii care nu mai au veniturile de altă dată”, a spus Vlad Olar.

Proprietari care scad din preț

Am încercat să aflăm și de la unii proprietari cum se raportează la această perioadă. Pentru un apartament cu 2 camere din Mănăștur, deținătorul a scos la închiriat locuința cu 280 de euro, dar ne-a mărturisit că anul trecut o închiriase cu 400 de euro. Cererea, din partea studenților cel puțin, a scăzut simțitor, astfel că și prețul s-a micșorat.

După ce studenții chiriași au reziliat contractul – cărora le-a scăzut în ultimele 2 luni chiria – Adrian Ghilă, proprietarul unui  apartament cu 3 camere din Mănăștur a redus de la 450 la 400 de euro chiria cerută și ia în calcul și alte reduceri, decât să țină goală locuința.

„Problema este că, probabil sunt mulți în situația în care sunt eu. Am cumpărat apartamentul cu bani din bancă astfel încât din prețul chiriei îmi plătesc ratele la bancă. Eu sper ca în perioada următoare să îmi găsesc pe cineva la prețul la care am postat, dacă nu, mă gândesc la scăderea și mai mare a prețului”, a spus bărbatul.

Unii studenți au rămas la Cluj

Există și studenți care au decis să rămână în Cluj, fie din motive personale, fie organizatorice.

„Am ales să rămân în Cluj, deoarece prietenul meu are aici un job stabil, care necesită prezența lui la muncă, nu mi-am dorit să îl las singur, chiar dacă sunt online cursurile mele, iar activitatea mea este limitată, să zicem așa, fiind studentă îmi găsesc mai mereu materiale de scris, mai fac și practică, deci am ce face”, spune Flavia din Bacău, studentă în anul 2 la Jurnalism.

Pentru apartamentul de tip studio – living mare + dormitor, plătește 1.300 de lei pe lună, sumă pe care a considerat-o suficient de decentă încât să nu fie necesară o renegociere.

Sabrina, în an terminal la Psihologie, a decis și ea să rămână în Cluj în această perioadă, pentru a evita complicațiile legate de lungul drum până la Călărași, de unde este de loc. Nici în acest caz chiria nu s-a renegociat.

„Locuiesc în această chirie de 3 ani, nu mi s-a modificat prețul pe perioada pandemiei, am și cumva noroc că plătesc destul de ok aici unde stau, 290 de euro pentru un apartament decomandat cu 2 camere, în Mănăștur, am avut norocul că atunci am negociat și am prins o ofertă bună, mi-a rămas 290 de acum 3 ani, de când ne-am mutat aici. Proprietarul nu a mai pus la preț”, a spus tânăra, care împarte acum chiria cu prietenul ei. Este decisă să rămână și pe perioada verii în Cluj, în speranța că se va angaja, în funcție și de evoluția pandemiei.

În condițiile în care alți numeroși studenți au optat pentru întoarcerea în orașul „de baștină”, specialiștii imobiliari se așteaptă la un volum ridicat de muncă din toamnă, dacă anul universitar va fi reluat în condiții normale. Este de așteptat ca prețurile să rămână pe un trend în descreștere față de perioada de dinaintea pandemiei.

Ascultați mai jos reportajul difuzat la EBS Radio:

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: