AUDIO | Președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării: „Să nu încălcăm demnitatea celor infectați cu Covid!”

Persoanele infectate cu Covid-19 care au fost declarate vindecate își pot relua activitatea în condiții normale după externare și nu trebuie discriminate în niciun fel. 

Fiecare pacient a trăit însă diferit această experiență, iar cei din jur trebuie să le respecte suferința și să evite orice comportament discriminatoriu. Acesta este principalul mesaj lansat de președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

În județul Cluj, peste 420 de persoane au fost declarate vindecate și externate, iar reintegrarea lor în colectivitate nu trebuie să sufere limitări.

„Au fost externați, vindecați, au mai rămas 14 zile în izolare la momentul respectiv, așa cum erau condițiile. În momentul acesta nu au niciun fel de problemă, se pot întoarce la activitatea normală. Nu au nici cea mai mică restricție. O astfel de persoană este absolut normală din toate punctele de vedere”, a spus pentru EBS Radio, prefectul Mircea Abrudean.

Riscul de a fi tratați diferențiat, sau chiar stigmatizați există

Și totuși, riscul discriminării există, arată președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

„Persoanele care au fost infectate cu Covid-19 și au avut apoi teste negative, s-au vindecat. Dar pot fi supuse unor forme de discriminări prin asimilare, să fie stigmatizate, să fie tratate diferențiat, se creeze o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare pentru aceste persoane. Ceea ce constituie o formă de discriminare, fie la locul de muncă, fie că au o problemă cu co-locatarii, știm că am avut în zona Brăila-Galați un astfel de caz în care o asistentă care a lucrat pe secția cu persoane infectate cu Covid, a fost hărțuită, discriminată, practic, de către vecini. Legea protejează victimele în astfel de cazuri și se sancționează astfel de fapte”, a spus pentru EBS Radio, Csaba Asztalos.

Persoanele aflate în astfel de situații trebuie să știe că pot face mai multe demersuri, după cum explică Csaba Asztalos:

 

„Nu avem voie să ne batem joc de o persoană care a trecut printr-o astfel de infecție”

Este esențial ca persoanele din jur să evite comportamentul discriminatoriu față de persoanele care au fost infectate cu Covid-19 și au fost declarate vindecate.

„Lucrurile sunt foarte simple, ca să formulez așa: efectiv nu avem voie să ne batem joc de o persoană care a trecut printr-o astfel de infecție și s-a însănătoșit. Deci despre aasta este vorba. Să nu ne batem joc, să nu facem ‘caterincă’, ca să trec de la limbajul juridic la un limbaj și mai accesibil. Nu este o glumă, fiecare reacționează diferit la o astfel de infectare și ca atare încalci demnitatea umană a celuilalt,  creezi o atmosferă ostilă, degradantă, când practic ne batem joc de celălalt, îl tachinăm, hărțuim, pentru că a fost infectat, despre asta vorbim”, spune Csaba Ferenc Asztalos.

„Interacțiunea în societate, la locul de muncă, la școală, cu prietenii… până la urmă, da, frica există, dar dacă persoana respectivă este vindecată, are testul negativ, are adeverința medicală că da, nu trebuie să stea în izolare sau sub tratament, nu avem voie să ne batem joc de cineva pentru că a avut o astfel de infectare”, a adăugat acesta.

Afecțiunile medicale, obiect de discriminare

Chiar dacă pe adresa CNCD nu au sosit încă sesizări legate de discriminarea unor persoane care au trecut prin această nouă boală, riscul este real, a admis președintele CNCD. Cu atât mai mult cu cât afecțiunile medicale, cele oncologice, sau HIV/SIDA, dar și alte boli cronice necontagioase au făcut obiectul unor plângeri adresate forului în ultimii ani.

Csaba Asztalos ne spune cu ce gen de probleme s-au confruntat aceste persoane:

 

Cinci cazuri de elevi infectați cu Covid 19, la Cluj

Între persoanele infectate cu Covid-19 din județul Cluj s-au numărat și 5 elevi, potrivit datelor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj. Autoritățile au precizat că nu au fost cazuri în rândul elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, care fac în aceste zile pregătiri pentru examenele naționale.

În cele câteva situații în care unii elevi s-au prezentat cu febră peste 37 de grade, la pregătiri, fiindu-le măsurată temperatura la poartă, aceștia au fost direcționați spre medicul de familie, fiind vorba de răceli, a spus pentru EBS Radio, Marinele Marc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj.

„Nu există nicio prevedere care să îngrădească în vreun fel reprimirea elevilor în colectivitate după ce aceștia au fost declarați vindecați, au fost externați și au primit toate avizele medicale necesare pentru întoarcerea în colectivitate”, a adăugat inspectorul școlar general.

Pe de altă parte, în fiecare an, pentru elevi în situații speciale, precum cei de clasa a VIII-a cu afecțiuni oncologice, internați în spital, se acordă condiții speciale de examinare școlară, Comisia deplasându-se în unitatea spitalicească pentru susținerea probelor. De asemenea, examanirea este adaptată și la alte solicitări speciale, cum ar fi cele legate de elevi care necesită timp suplimentar la probe, a adăugat inspectorul școlar general.

La nivel național peste 14.000 de persoane infectate cu Covid-19 au fost declarate vindecate și externate.

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: