AUDIO | Record de cazuri, dar și de teste, la Cluj. Prefect: „Testăm cel mai mult după București, avem poza reală a cazurilor!”

Un număr fără precedent de cazuri, 343, au fost confirmate în județul Cluj în ultimele 24 de ore. Numărul de teste din care au rezultat probele pozitive este și el cel mai mare de până acum: peste 2.860, dintre care peste 1.200 au fost făcute la cerere.

„Cifra de 343 de pozitivi este enormă, dar și numărul de teste este foarte, foarte mare. Suntem județul care, după București, testează la nivelul acesta și e, până la urmă, aproximativ normal ca în momentul în care testezi foarte mult să găsești foarte multe cazuri pozitive. Asta față de alte județe, unde numărul de teste este mult, mult mai mic și atunci și cazurile pe care le raportează sunt incomparabil mai mici. Până la urmă, faptul că se testează mult ne dă o poză reală a ceea ce se întâmplă aici, putem lua măsuri la timp, putem izola, carantina persoanele pozitive, astfel încât să ne putem asigura că nu se răspândește virusul mai mult în comunitate. Sperăm ca măsurile pe care le-am luat, începând de mâine de la ora 00.00, să își dovedească efectul, oamenii să fie mai responsabili, sperăm să înțeleagă toată lumea că situația este extrem de gravă și că presiunea pe sistemul medical este maximă”, a declarat prefectul Mircea Abrudean pentru EBS Radio.

Șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj a făcut din nou apel la respectarea măsurilor de igienă, purtarea măștii, dar și evitarea socializării. El a mai precizat că există deja noi localități, Unități Administrativ Teritoriale (UAT-uri), unde incidența cumulată în 14 zile va ajunge la pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.

Incidența la nivelul întregului județ este de 2.8 la mie, astfel că Mircea Abrudean a admis că există o probabilitate mare ca măsurile care intră în vigoare de joi la Cluj-Napoca, Florești și Tritenii de Jos, să fie aplicate ulterior pe întreg teritoriul județului, după atingerea pragului de 3 la mie. Asta chiar dacă unele localități vor rămâne sub acest nivel de incidență cumulată a cazurilor.

Ascultați mai jos declarațiile prefectului pe marginea evoluției cazurilor, a testelor efectuate, dar și îndemnul la responsabilitate, pentru a evita presiune suplimentară pe unitățile spitalicești.

 

 

În acest moment, în spitalele din Cluj-Napoca sunt internați 448 de pacienți, din care 394 sunt din județ. În secțiile ATI sunt 35 de pacienți, 34 fiind clujeni.

Numărul persoanelor vindecate și externate în Cluj se ridică la 1.311, dinte care 1.150 sunt din judeș. În același timp, s-au înregistrat 107 decese la persoane cu Covid-19, 79 la persoane din județ.

Miercuri, numărul elevilor diagnosticați cu infecție cu noul coronavirus era de 128, iar cel al cadrelor didactice era de 70.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: