AUDIO | Șeful secției Covid de la Pneumoftiziologie: „Evoluția unui pacient se poate degrada brusc, chiar și în 24 de ore”

Evoluția unora dintre bolnavii de Covid-19 este imprevizibilă, iar în 24 de ore, un pacient aproape asimptomatic poate necesita asistența unui medic de terapie intensivă, potrivit specialiștilor. 

Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca este unul de faza a 2-a în tratamentul pacienților cu Covid-19 și dispune de aproape 60 de locuri în saloanele secției de Pneumologie, dedicată pacienților confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus și de alte 5 locuri la terapie intensivă.

„Evoluția la pacientul cu Covid-19 se poate degrada foarte brusc, starea lui generală poate fi imprevizibilă și, în 24 de ore, de la un pacient care era aproape asimptomatic putem să avem în față un pacient care trebuie să beneficieze de terapia unui medic de terapie intensivă sau chiar să fie intubat”, a spus medicul conf. dr. Milena Man, șefa secției Covid de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, în cadrul emisiunii Forum EBS, difuzată joi seară.

 

Specialistul a vorbit și despre tratamentul care este administrat pacienților, care se bazează în primă fază, la simtompele acute, pe antivirale. Ulterior se utilizează hidroxiclorochină, „care și-a făcut treaba” și corticosteroizi, care „acționează prin alt mecanism, în altă parte”. Parcursul unui pacient se poate schimba, însă, comparativ cu estimarea inițială.

„Am avut pacienți vârstnici care au reacționat foarte bine la tratament și care au plecat repede acasă, în ciuda prognosticului oarecum mai puțin bun pe care îl aveau la start. Se spunea că pacienții care sunt vârstnici pot să aibă un risc mai mare de mortalitate, dar am avut și pacienți tineri care au avut nevoie de intubație. Prima regulă este că nu există prea multe reguli, nu putem să avem criterii foarte clare și să nu avem excepții în evoluție. E foarte greu să răspundem la întrebarea de ce nu merg bine pacienții, în condițiile în care ne străduim la fel de mulți cu toți”, a spus dr. Milena Man.

Medicii de la Pneumoftiziologie au utilizat și Remdesivir, însă nu în foarte multe cazuri, accesarea lui, printr-un contract încheiat de Ministerul Sănătății, fiind de dată recentă.

Mai multe despre tratamentul pacienților:

 

Șefa secției de Covid de la Spitalul de Pneumoftiziologie a vorbit și despre faptul că rulajul pacienților a devenit unul foarte mare în contextul creșterii numărului de cazuri, iar în spital rămân în special cazurile cu boală severă.

„Suntem la numărul maximal de cazuri, 57, pe Secția de Pneumologie și 5 pe secția de ATI. Oricât de mare ar fi numărul pacienților din Cluj, peste acest număr nu putem să mai internăm în plus. Se cere, se impune deja ca un alt spital să se deschidă. La un număr așa de mare de cazuri și o solicitare și presiune care se pune pe mediul de gardă, rulajul pacienților este mult mai rapid. În fiecare zi avem 10-15 pacienți noi, astfel încât după 2-3 zile se schimbă aproape toată tura de pacienți”, a spus mai specialistul:

 

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: