AUDIO | Sorin Onișor, fotograful care nu lasă satul românesc să moară: „E un reper foarte important pentru poporul nostru”

Cunoscut și ca „fotograful satului românesc”, Sorin Onișor a povestit la EBS Radio cum a reușit să îi ajute pe oamenii de la țară în timpul pandemiei.

Fotografia făcută de Sorin Onișor pentru EBS Radio, imediat după interviu 🙂

 

Sorin Onișor a imortalizat satul românesc în câteva mari povești vizuale până acum. Pozele lui au apărut inclusiv în revista National Geographic.

El spune la EBS Radio că satul românesc nu trebuie lăsat să se stingă, să nu mai fie acea poveste care pare desprinsă din veacuri trecute, așa că munca lui este o pledoarie în acest sens.

„Satele sunt un reper foarte important pentru poporul nostru și unul exterm de important pentru tinerii care pot învăța foarte mult din viața satului. E mult mai greu acum pentru că sunt mulți în orașe, dar avem la îndemână un instrument fantastic, care este internetul. Cu ajutorul acestuia, fotografiile ajung aproape direct în ochii și sufletele oamenilor”, a spus Sorin Onișor.

(Sorin Onișor, Răsăritul la Ieud, în Maramureș / Facebook)

 

Sorin Onișor nu s-a oprit din muncă nici când România a fost, practic, „închisă” din cauza pandemiei de Covid-19, așa că a ilustrat viața de la țară și în timpul pandemiei. El s-a putut mișca în voie, într-o anumită zonă, sigur, și așa a întâlnit oameni pe care nu i-a mai întâlnit niciodată, prin casele răsfirate pe munte. Și tot cu ajutorul internetului a început să-i ajute.

„Am putut să emit apeluri de SOS și am strâns fonduri, am strâns ajutoare. Am început cu măști, cu alimente, diverse lucruri de care au nevoie. Mergeam, îi descopeream, îi întrebam, vedeam ce nu au și eu, având o oarecare liberate de mișcare, făceam cumpărături de la magazine, le izolam bine în ambalaje și le duceam. Astfel, două luni și jumătate au trecut ca un fulger”, a spus Sorin Onișor.

Ascultați interviul integral pe care fotograful Sorin Onișor i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

 

Ne poți asculta și aici: