AUDIO | Tompa Gábor, despre ediția online a Festivalului Interferențe: „Putem vedea spectacole istorice, care ar fi fost imposibil de vizionat altminteri”

Tompa Gábor și-a fi dorit ca Festivalul Internațional de Teatru Interferențe să fie live, cu spectatori în sălile de teatru, dar traversăm o perioadă neobișnuită.

Tompa Gábor, directorul și selecționerul Festivalului a vorbit la EBS Radio despre ediția 2020 și cum este să organizezi un astfel de eveniment online. Directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj a sperat până în ultima clipă că festivalul va fi live, iar varianta aleasă a fost chiar o decizie venită pe ultima sută de metri.

De aceea, câteva spectacole din programul inițial au trebuit să fie înlocuite, pentru că nu s-a putut asigura subtitrarea.

„Spectacolele care sunt titrate în general în trei limbi, la varianta online titrajul trebuie pus la minut, la secundă, să fie în sincron cu imaginea…Sper că nu va mai fi încă o variantă online pentru că nimic nu poate înlocui întâlnirea vie a publicului cu teatrul, a spus Tompa Gábor.

Cu toate acestea, varianta online are avantaje într-un fel, a spus regizorul clujean pentru că „putem vedea niște spectacole istorice, care ar fi fost imposibil de vizionat altminteri”.

Mai mult, spectacolele, care pot fi vizionate gratuit, vor fi accesibile timp de 16 ore și fiecare spectator își va putea alege titrajul dorit.

Tema festivalului din acest an este „Orizonturi”, iar Tompa Gábor a explicat la EBR Radio de ce.

„E vorba de orizonturile pe care astăzi le redefinim cumva, în oglinda evenimentelor dramatice care s-au petrecut în acest an, nu numai pandemia, ci și anumite tulburări politice, sociale în întreaga lume… Sperăm că la capătul tunelului se află adevărul și teatrul”, a spus el.

Puteți asculta interviul integral pe care Tompa Gábor I l-a acordat lui Tiberiu Crișan în emisiunea WakeUp Cluj.

 

Cele peste 30 de spectacole vor putea fi vizionate gratuit, pe site-ul festivalului Interferențe, precum și pe pagina de Facebook a manifestării, cele din Secțiunea OFF.

 

Ne poți asculta și aici: