AUDIO | Transportul public la Cluj, la jumătate din nivelul de dinaintea pandemiei. 70.000 de călătorii zilnice, la început de iunie

Cererea pentru transportul public din Cluj a ajuns la jumătate din nivelul de dinainte pandemiei. Astfel, în 2 iunie au fost înregistrate peste 70.000 de călătorii, față de 140.000 zilnice înainte de declararea pandemiei la nivel mondial. Totuși, cererea pentru transportul public a crescut constant de la finalul lunii aprilie, după ce la începutul lunii respective au fost validate mai puțin de 15.000 de carduri și tichete de călătorie pe zi.

Cercetătorii din cadrul Centrului Interdisciplinar pentru Studierea Datelor din UBB lucrează la un proiect de îmbunătățire a accesului la transportul public din oraș, alături de Primăria clujeană și Compania de Transport Public (CTP). Datele culese au fost prezentate într-un webinar european pe tema mobilității urbane, coordonat de la Cluj, unde și-au prezentat soluțiile și municipalități din metropole precum Londra sau Paris.

Cifrele se bazează pe datele CTP care includ validările cardurilor de călătorie dar și ale biletelor de hârtie compostate electronic pe mijloacele de transport public.

Creștere constantă

Numărul de călătorii efectuate de clujeni a crescut cu 10 procente săptămânal după introducerea măsurilor de relaxare din 15 mai:

„Având în vedere că totuși suntem într-o perioadă cu mobilitate redusă, încă o mare parte din sectorul de servicii nu este deschis, practic lumea încă nu și-a reluat activitatea, dacă ne gândim la elevi și studenți, care nu și-au reluat cursurile în cadrul orașului, practic s-a recuperat destul de bine. Peste vară va fi destul de prognozat această evoluție și recuperare. Dacă cei din IT, un sector foarte important în Cluj, care este de-localizat acum, fie lucrează de acasă, își vor relua activitatea (la birou, n.red.), cererea va tinde încet-încet să crească, cred”, a explicat pentru EBS Radio Titus Man, cercetător la Centrul de Studiere a Datelor din UBB.

Schema evoluției numărului de călătorii în pandemie, în fotografie (sursa: Centrul de Studiere a Datelor din UBB):

 

O provocare va fi reprezentată în continuare de măsurile de distanțare între călători, impuse în transportul public, explică Titus Man:

Noul context ar putea „relansa” utilizarea autoturismelor personale în oraș, ca fiind mai sigure, lucru care nu este dorit, atât din perspectiva strategiei municipalității, cât și din a celei de locuitor, mai arată Titus Man:

Specialiștii vor analiza în perioada următoare și profilul celor care au utilizat în perioada pandemiei mijloacele de transport public, în condițiile în care, în mod obișnuit, elevii, studenții și pensionarii reprezintă 70% din călători la orele de vârf. Flota de transport numără în acest moment peste 250 de autobuze, 41 de autobuze electrice, aproape 90 de troleibuze și 26 de tramvaie.

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: