AUDIO | Vizi la EBS Radio: „În România, artiștii stradali sunt considerați cerșetori”

La fel ca majoritatea artiștilor, Vizi cântă online în această perioadă, dar a găsit o modalitate să îi ajute și pe alții. În live-urile săptămânale, Vizi promovează antreprenori.

Vizi
Foto: Vizi Imre

 

„Ultimul concert pe care l-am avut a fost în Timișoara, nu știam atunci cât o să prețuiesc momentele alea. Era chiar când s-a descoperit primul caz de coronavirus la Timișoara și am văzut toate mesele cu semnul rezervat pe ele, dar multe mese erau goale. Mi-am dat seama atunci că e groasă treaba și va trebui să facem ceva. În cazul meu, singura modalitate de a mai avea activitate a fost a face concerte online. Și am început să fac concerte „pay what you want”, pentru că eu de multă vreme, de trei-patru ani, fac concerte „pay what you want” pe timp de iarnă. Mă duc în diferite locații, pun o cutie și cânt ce simt eu și oamenii mă răsplătesc cu cât doresc.

„În România, artiștii stradali sunt considerați cerșetori”

„Conform nu știu cărei legi, nu a fost încă comunicată, în România, artiștii stradali sunt considerați cerșetori”, spune Vizi și adaugă că sunt unele orașe în care poți să „scapi” fără să fii luat la întrebări de poliție, dar în cele mai multe locuri se dau amenzi sau, pur și simpli, nu ești lăsat să cânți în spații publice. Până acum, nimeni nu a ridicat vocea să spună că cerșetorii și artiștii stradali nu sunt același lucru, spune Vizi, pentru că „noi cântăm prin pub-uri în general, nu am avut foarte tare nevoie să mergem pe stradă să cântăm, deși este un lucru foarte frumos. Am cântat în mai multe țări pe stradă și a fost foarte, foarte frumos”.

„Pay what you want” în timp de pandemie. A zecea săptămână

Vizi a început cu un test, iar primul răspuns a fost de la un prieten care a trimis bani. Sistemul a funcționat și l-a încurajat să trăiască în prezent, să se bucure de fiecare zi și să nu se gândească cu îngrijorare la viitor. „Situația nu o poți schimba, dar poți să schimbi felul în care reacționezi și cum relaționezi cu respectiva situație”.

A cânta doar de la tine de acasă poate fi plictisitor pentru privitori, iar Vizi a avut o idee din care au de câștigat și alții: să îi facă cunoscuți și pe antreprenorii din comunitatea lui. A cântat așadar într-o fabrică de bere artizanală, iar cei care au răspuns la „pay what you want”, au primit premii.

„Asta e a zecea săptămână și [vineri] e al zecelea live. În ultimele nouă săptămâni am fost copleșit de oameni. Nu mă așteptam la astfel de susținere din partea fanilor mei și a oamenilor care îmi apreciază munca. Știu că cei care mă cheamă să cânt la diverse evenimente mă cheamă pentru că mă apreciază și le place ceea ce fac și e frumos, dar acum, în momentul ăsta când este foarte, foarte greu pentru foarte multă lume, oamenii au fost alături de mine și sper că au fost alături de foarte mulți artiști din țară de la noi, iar ăsta e un sentiment… nu are cum să îmi strice nimic ziua când știu că am concertele live și mă întâlnesc cu oamenii care sunt tot mai numeroși la live-uri. Le mulțumesc tuturor celor mă susțin.”

Despre inițiativa #StaiLaRadio a EBS Radio, în care difuzăm zilnic o oră dedicată exclusiv muzicii românești, și în care se regăsește și Vizi, acesta spune că e un precedent care speră că va fi preluat în întreaga țară.

Vineri seară, Vizi cântă online de la Valea Verde, un loc despre care spune că perfect pentru respectarea măsurilor impuse de autorități. Ascultați detaliile în interviul acordat de Vizi lui Angel Rusu:

 

Piesa „Împreună” este printre cele aflate în playlist-ul dedicat muzicii românești la EBS Radio:

 

 

Ne poți asculta și aici: