Biblioteci noi, concerte în aer liber sau ateliere creative. Proiectul Terapie prin Artă se întoarce în cinci spitale din Cluj, pe timp de pandemie

Echipa ONG-ului Create.Act.Enjoy a pregătit și în acest an, atât de dificil, activități pentru pacienții din mai multe spitale clujene.

În acest an, echipa Create.Act.Enjoy a atras peste 20 de colaboratori noi dintre artiștii locali. Actori, muzicieni sau artiști vizuali au acceptat numaidecât.

„Ceva bun dat de pandemie e comunicarea mai ușoară în mediul online, unde am ajuns să petrecem mai mult timp. Pentru a fi alături de oamenii din spitale și din comunitate am conceput și o serie de videouri – unele de tip atelier creativ, altele ca scurtmetraje. Acestea vor fi difuzate în spitale pe plasmele TV instalate de noi, iar în comunitate prin social media. Avantajul a fost că le-am putut filma cu oameni care în mod obișnuit ar fi fost ocupați în perioada asta și nu s-ar fi putut implica”, spune Diana Buluga, coordonatoarea proiectului.

Între artiștii cooptați sunt Ionuț Caras, Irina Wintze și Matei Rotaru, actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca, Vlad Cupșa, fotograf al marilor festivaluri, trupele Ad Libitum Voices și Blue Velvet, dar și Alina Bradu-Pintea, ilustratoare, membră a echipei scurtmetrajului animat „Death and the Knight”, premiat la TIFF 2020.

Cea de-a opta ediție anuală a proiectului se desfășoară în perioada 17 august – 26 septembrie 2020 în 5 spitale din Cluj-Napoca, respectând toate normele sanitare și de siguranță necesare.

Va fi prima ediție de distanțare fizică, însă va păstra apropierea emoțională și empatia, urmărind tema aleasă încă din 2019 – vulnerabilitatea comună a oamenilor.

„De-a lungul ultimelor luni, vulnerabilitatea umană a devenit tot mai vizibilă, iar nevoia oamenilor de a se susține unii pe alții cu atât mai pregnantă. Activitățile din proiect au fost regândite ca instalații artistice, păstrându-și numărul de beneficiari vizați, iar echipa de proiect a ținut constant legătura cu spitalele pentru a-și putea adapta propunerile creative la contextul actual”, spun organizatorii proiectelor.

Proiectul a început luni, la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, urmând apoi Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor și Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Instalații vizuale și muzicale în spitale

Între activitățile create pentru pacienți și personalul medical sunt instalarea de biblioteci în spitale, concerte în aer liber, videouri educative sau motivaționale și ateliere creative difuzate în spații de așteptare, ateliere de comunicare în format filmat pentru personalul medical, instalații vizuale și muzicale interactive și „Rudă pentru o zi”, care constă în conversații telefonice cu persoane spitalizate și izolate, susținute de voluntari instruiți.

Toate instalațiile vor deveni parte integrantă a spitalelor și vor putea fi folosite în beneficiul pacienților pe termen lung.

Donați o carte

În pregătirea proiectului, a fost realizată o colectă de cărți pentru spitale, care continuă până în 31 august în cele 3 librării Cărturești din Cluj. Cei care doresc să se implice pot cumpăra cărți din selecția de titluri, sau pot dona o carte de acasă, la Tucano Coffee din centrul orașului.

A fost lansat și apelul de voluntari, pentru cei care vor să devină rude pentru o zi ale oamenilor internați în spitale. Pentru prima dată, se pot implica în activitatea de voluntariat persoane din orice localitate, nemaifiind necesară prezența fizică. Formularul de înscriere pentru voluntari este disponibil online aici.

Conversațiile cu pacienții vor avea loc de la distanță, prin telefon sau videocall, în weekend-urile 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie, 19-20 septembrie. Fiecare voluntar poate alege săptămâna în care dorește să se implice și în care poate participa online la întâlnirea de tip training.

Activitățile din cadrul proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy au rolul de a ameliora sănătatea psihică, emoțională și fizică a persoanelor de orice vârstă. Proiectul dorește să fie complementar eforturilor medicilor, pacienților și apropiaților acestora, din dorința de a spori efectele tratamentelor din spitale.

Vezi și:

AUDIO | Diana Buluga, despre un nou proiect Create.Act.Enjoy. Puteți ajuta bolnavii din spitale din confortul propriului cămin

 

Foto: Create.Act.Enjoy

 

Ne poți asculta și aici: