Bonțida, comuna care a crescut pe ritmuri electrice. Cum se implică sătenii

De șapte ani, festivalul Electric Castle animează întreaga comună Bonțida. Castelul Banffy a devenit tot mai cunoscut, iar economia locală a evoluat și prin implicarea localnicilor care au simțit potențialul.

Cei care au mici afaceri se bucură din plin de încasările din aceste zile. Unii localnici lucrează chiar în cadrul festivalului, iar alții au ales să își pună la dispoziție casele și grădinile pentru a-i primi pe turiști. Unul dintre ei este domnul Nicolae, care găduiește zeci de tineri dornici de distracție.

 “Fiecare localnic face ceva, câștigă și comuna. E un ajutor, ne bucurăm că vin. Pentru ei am extins și curtea, jumătate din grădina de legume am transformat-o în gazon, pentru loc de camping. În camere sunt chiriași, care vin la noi constant, vin în fiecare an”, a explicat acesta.

 Nu puțini sunt turiștii care au ales ofertele localnicilor. Experiența festivalului se simte diferit aici, spun ei.

 “Mult mai intens, mult mai de aproape. Localnicii de aici și proprietarii sunt foarte amabili, ne ajută, ne fac de mâncare. Este odihnitor, nu pierzi timp pe drum, poți să dormi aici, te odinești și a doua zi din nou petrecere. Noi stăm în rulotă, ne-am adus un cort, o băncuță”, explică unul dintre turiști.

 “E foarte mișto, am mai fost aici de trei ori și oamenii la care stau sunt foarte de gașcă, m-au primit ca și cum aș fi parte din familia lor. Atmosfera e foarte faină, condițiile sunt bune, sunt aproape de festival”, spune o altă participantă la festival.

Comuna Bonțida începe să prindă viață și în restul anului. Organizatorii festivalului au căutat parteneri și s-au implicat în mai multe proiecte pentru comunitate.

 “Noi după ce se termină festivalul nu plecăm de aici, ci refacem toată suprafața de zonă verde, rămânem în conexiune cu comunitatea. Ne-am convins foarte mulți parteneri să se implice în comunitatea din Bonțida de care altfel nu ar fi auzit înainte și așa am reușit să reabilităm terenurile școlii, să facem contribuții importante pentru zona de școală”, explică Renate Roca-Rozenberg, PR-ul Electric Castle.

Ca în fiecare an, organizatorii festivalului Electric Castle contribuie cu fonduri și pentru a salva castelul Banffy, donațiile fiind utilizate pentru consolidarea clădirilor.

 

Ioana Pîrlea

 

Ascultă aici materialul difuzat la EBS Radio:

 

Ne poți asculta și aici: