Părinții copiilor care nu obțin loc în creșe sau grădinițele din Cluj-Napoca vor beneficia de ajutoare financiare de până la 710 lei pe lună pentru plata unei bone.
Potrivit metodologiei de acordare a ajutoarelor financiare, aflată în Consultare publică pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, sumele se acordă pe patru categorii de copii preșcolari, în funcție de venitul net pe membru de familie, care nu poate depăși 3.500 de lei. Cea mai mare sumă, 710 lei, se acordă pentru cei care au venituri nete pe membru de familie de până în 2.100 de lei. Cea mai mică sumă, 250 de lei, se acordă celor cu venituri de membru de familie între 3.001 și 3.500 de lei.
Legea care reglementează ajutorul pentru bone, publicată
Inițiativa ajutoarelor financiare pentru bone a fost luată încă din vara trecută de către municipalitate, dar aplicarea ei a fost amânată de lipsa cadrului legal. Atunci s-a așteptat un aviz al Curții de Conturi, care însă nu a mai fost emis, fiind necesară o modificare a legislației.
În schimb, în urma demersurilor mai multor parlamentari clujeni, Legea care reglementează acordarea acestui ajutor, care variază în funcție de venitul net pe membru de familie, a fost adoptată și publicată la începutul lunii în Monitorul Oficial. Forma legii a preluat practic o parte dintre propunerile municipalității clujene, mai puțin ideea acordării ajutorului pentru părinții copiilor cu vârsta de creșă.
Mai puțin de 700 de copii sunt admiși anual în creșe
În condițiile în care Legea se referă practic la toți preșcolarii, Primăria nu a putut include criterii particulare în Metodologie, a precizat pentru EBS Radio viceprimarul Clujului, Olah Emese. Cu toate aceste este de așteptat ca solicitările să vină în special din partea părinților ai căror copii au vârste de până la 3 ani.
„Noi am stipulat o singură condiție, copilul să nu fi fost primit în sistemul de creșe sau grădinițe publice sau private, acreditate. Având în vedere situația din Cluj-Napoca, unde deocamdată nu avem o problemă în ceea ce privește locurile în grădinițe, cred că prioritate vor avea în continuare familiile cu copii ante preșcolari”, a spus pentru EBS Radio, Olah Emese.
Anual, la Cluj, aproape 1.000 de cereri pentru un loc în cele 16 creșe publice din oraș sunt respinse, în condițiile în care mai puțin de 700 de locuri sunt disponibile de la un an la altul.
„Ne gândim la un buget de 1 milion de euro anual”
Primăria ia în calcul alocarea unui buget de 1 milion de euro anual în acest sens, potrivit viceprimarului Olah Emese. Metodologia de acordare a ajutorului financiar pentru plata unei bone se află în consultare publică și urmează să fie aprobată în vara acestui an, după care va intra în vigoare.
„O să vedem și care va fi situația după starea de urgență, oricum pentru anul curent nu va trebui făcută o alocare foarte mare, având în vedere că vor fi doar câteva luni de la aplicarea Metodologiei. Cel mai probabil discuțiile vor trebui reluate în decembrie, când vom decide alocările pentru anul următor, dar cred că ar trebui să ne gândim undeva la 1 milion de euro, pe un an, cu posibilitatea de rectificare, în funcție de situația care va exista”, a mai spus viceprimarul.
Condiții de admitere
Ajutoarele financiare pentru plata bonelor de către Primăria clujeană se adresează persoanelor cu domiciliul în Cluj-Napoca. De asemenea, ajutorul nu se acordă dacă părintele se află în concediu de creștere a copilului.
„Se va plăti lunar, până în situația în care copilul ori împlinește vârsta de 3 ani (și se poate înscrie la grădiniță, n.red), ori este admis pe un loc la creșe sau grădinițe. Sunt și alte motive de încetare, de exemplu dacă părintele nu depune o dată la 6 luni o declarația pe propria răspundere cum că nu s-a modificat nimic în situația socio-economică a familiei, adică copilul nu a fost luat la grădiniță sau creșă, nu au obținut venituri mai mari, sau nu au refuzat un loc la creșă sau grădiniță”, a mai precizat Olah Emese.
Părinții trebuie să apeleze însă la bone acreditate, care își pot obține această calificare prin intermediul unor cursuri de formare profesională intermediate atât de firme, cât și de Direcția de Asistență Socială a Primăriei.
Ovidiu Cornea