Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Căpșunii care „îndulcesc” clujenii până în noiembrie. Fructele roșii și aromate sunt cultivate de USAMV

Și în lunile reci gurmanzii pot avea, cel puțin pentru câteva momente, senzația că se află la începutul verii.

La Stațiunea de Cercetări Horticole din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, pe o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați, specialiștii cultivă soiuri aparte de căpșuni, care dau roade până la sfârșitul lunii noiembrie.

„Soiul care, spun eu, uimește prin faptul că produce de trei, patru ori pe an, este un soi de origine germană, cu numele de Hecker. Este un soi remontant, la care producția de căpșuni începe din luna mai sau chiar mai devreme dacă este cald și poate să producă ultimele fructe în luna noiembrie. Anul trecut, de exemplu, după 1 decembrie am recoltat ultimul kilogram. Sunt căpșuni rezistenți, cultivați aproape într-un sistem ecologic, spun aproape pentru că suntem nevoiți să facem și câteva tratamente chimice. Dar sunt sănătoși, sunt aromați și au un gust deosebit”, a declarat pentru EBS Radio Claudiu Bunea, directorul stațiunii de cercetare.

Fructele pot fi cumpărate atât de la magazinul de lângă campusul universității, cât și de la punctul de vânzare din cadrul stațiunii de cercetare din cartierul Gheorgheni.

Pentru o caserolă de jumătate de kilogram de căpșuni, pofticioșii trebuie să scoată din buzunare 10 lei, iar pentru cei care cumpără cantități mai mari, de peste cinci kilograme, prețul este de 15 lei per kilogram. Tot la punctele de vânzare ale universității, clujenii mai pot găsi vinete, castraveți, ardei sau roșii.

 

Ioana Pîrlea

 

X
X
X