Cât de deschise sunt curțile “deschise” ale școlilor clujene

Oficial, majoritatea curților școlilor din Cluj-Napoca sunt deschise și în vacanțe pentru tineri, dar în practică mult mai puține dintre ele sunt și accesate efectiv de către elevi în timpul liber. EBS Radio a fost la câteva școli din oraș și a discutat cu directori ai unităților de învățământ, cu autoritățile, dar și cu cei care au lansat de curând petiția “Scoateți lacătul de pe curțile școlilor”, inițiativă care a strâns peste 10.000 de semnături.

Poartă deschisă Nicolae Bălcescu
Poarta principală spre curtea liceului Nicolae Bălcescu este deschisă, dar tinerii nu se înghesuie să „profite” de spațiul respectiv, spune conducerea. FOTO / O.C.

O Hotărâre a Consiliului Local Cluj-Napoca din 2009 permite accesul elevilor pe terenurile de sport ale școlilor și după program, inclusiv în weekend-uri. Chiar dacă o bună parte a unităților de învățământ din municipiu au deschis poarta pentru elevi, nu este clar dacă aceștia pot realmente folosi spațiile respective. O poartă deschisă nu este însă suficient pentru a le spune elevilor că se pot folosi de spațiile în aer liber ale școlilor și în afara orelor, spune Andutza Karetsou, campaigner la Declic și una din inițiatorii petiției amintite.

„Am fost de curând la șapte licee din zona centrală, iar la două dintre ele porțile erau închise, am discutat cu paznicii, cu secretara într-unul dintre cazuri, iar Hotărârea Consiliului Local era cunoscută și nu prea. Restul liceelor aveau poarta deschisă, dar nu era niciun afiș care să le semnaleze copiilor că pot utiliza spațiul. În București, în sectoarele 2 și 6 sunt deschise curțile, în sectorul 6 spre pildă sunt școli unde sunt puse afișe speciale, există chiar și proceduri, pentru copiii până în 10 ani sau în caz că apare un incident, elevii mai mari lasă numărul de contact al unuia dintre părinți iar acesta poate fi contactat. Ideea este că dacă se vrea, se găsesc soluții”, ne-a declarat ea.

Curți deschise, elevi ioc

La licee centrale precum Avram Iancu, Nicolae Bălcescu sau Gheorghe Șincai elevii pot folosi curțile și în afara orelor, spun directorii, dar nu la toate dintre ele elevii se și înghesuie să o facă, în condițiile în care mulți dintre ei nu locuiesc neapărat în zonă. „Avem curtea deschisă și chiar sunt copii care vin să stea sau să se joace aici, dispunem și de pază”, ne-a declarat directoarea Adina Turcu. La Nicolae Bălcescu în schimb, interesul elevilor nu e la fel de mare, deși poate fi folosit gratuit inclusiv terenul sintetic:

„Poarta e deschisă, dar nu am putea văzut copii, doar așa răzleț au venit câțiva și s-au jucat fotbal. Cred că e util să avem curtea deschisă, avem și pază și camere, în caz de vreo stricăciune sau incident, ideal ar fi să vină și copiii în mod organizat, poate să și fie cineva cu ei”, ne-a spus directoarea Marinela Zamfir. Într-adevăr, vineri la prânz poarta școlii era deschisă, dar niciun tânăr nu se încumetase să treacă pragul curții.

De altfel, la școlile centrale vorbim de elevi care învață aici dar dintre care cei mai mulți locuiesc în alte zone ale orașului.

Utilitatea spațiilor din curțile școlilor, în special terenurile de baschet sau fotbal, poate fi și mai acută însă în cartiere, unde elevii și locuiesc.

Deschis sau închis?

La școala Iuliu Hațieganu în Mănăștur elevii au acces pe terenurile sintetice și le și folosesc, însă acestea nu sunt în cea mai bună stare, urmând să fie refăcute, ne-a spus directorul Lucia Stănescu. Restul curții interioare este de evitat momentan, din cauza lucrărilor de realizare a unui corp nou de clădire.

La liceul Eugen Pora din același cartier curtea este deschisă mereu și numeroși tineri își petrec după-amiezile de vacanță aici, la simple discuții, sau utilizând terenul de fotbal asfaltat. Directoarea unității a precizat că nu face decât să respecte Hotărârea de Consiliu Local și să asigure un spațiu în plus pentru copii și tineri, chiar dacă este necesară o mică mobilizare pentru a face curat periodic, spre exemplu.

La clădirea unde învață clasele mici de la liceul Onisifor Ghibu, din Grigorescu – cea pentru gimnaziu și liceu fiind în reconstrucție – porțile sunt deschise, dar programul pazei este limitat și în rest nu există o procedură pentru a permite accesul copiilor și tinerilor. În teorie, curtea generoasă care dispune de un platou, inclusiv o mică „tribună” de tip amfiteatru și terenuri de baschet și fotbal poate fi accesată pe perioada cât există și serviciu de pază (jumătate din zi, pe timpul vacanțelor), dar în practică unul dintre paznici ne-a precizat că nu primise încă o dispoziție pentru a permite accesul.

Curtea clădirii în care învață elevii de clasele 0-4 de la OOnisifor Ghibu dispune de teren de fotbal și de baschet, pe asfalt.

 

„Curtea e deschisă, dar să știți că nu prea vin copiii, având în vedere că sunt destul de multe parcuri în zonă”, ne-a spus directorul adjunct Mihaela Coța, care a lăsat de înțeles că este mai delicat pentru școală să își asume utilizarea la liber a spațiului pe timpul vacanței, nefiind asigurată în permanență pază.

„Curțile școlilor sunt pentru copii, nu iau elevii școala și o duc acasă!”

Directorii școlilor trebuie să înțeleagă că utilizarea curților școlilor de către elevi și în afara orelor este prioritară, în fața altor inconveniente care pot apărea, ne-a declarat viceprimarul Dan Tarcea:

„Din verificările pe care le-am făcut rezultă că peste 90% din curțile școlilor din Cluj-Napoca sunt deschise. Nu îi putem obliga pe directori în acest sens, ei gestionează patrimoniul pe care noi îl punem la dispoziție, le asigurăm însă toate resursele financiare de care au nevoie, este dreptul elevilor să folosească aceste curți și în afara orelor. Dacă vorbim de necesitatea pazei, copiii și tinerii merg și în Parcul Mare și nu este pază. Să păzească ce? Fură copiii gardul? Nu sunt infractori să fie păziți, dacă se sparge un geam, incidental, să spunem, se înlocuiește. Dacă apare un incident, pentru asta poate fi contactată poliția. Trebuie să identifice soluții și nu să căutăm scuze pentru care nu putem ține curțile deschise. Nu iau copiii școala să o ducă acasă!”, a spus Dan Tarcea.

Inițiatorii petiției Scoateți lacătul de pe curțile școlilor speră ca nu doar în Cluj-Napoca, ci în întreaga țară, elevii să poată utiliza pentru sport și recreere spațiile respective și în acest sens au organizat un protest joi, în fața primăriei Cluj-Napoca.

Locul ales a fost mai degrabă simbolic, scopul fiind și înmânarea textului petiției către primarul Emil Boc,  în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, pentru a-l comunica primarilor din celelalte orașe ale țării. Potrivit inițiatorilor petiției, edilul s-a angajat să prezinte documentul în următoarea ședință a Asociației, însă a precizat că până acum problema nu a fost considerată neapărat o prioritate de către omologii săi.

Ascultați mai jos materialul EBS Radio pe această temă:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: