Ce ne înțeapă? Specialiștii USAMV au dezvoltat o aplicație cu bolile transmise de țânțari și căpușe

Specialiștii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca au dezvoltat o aplicație mobilă gratuită, care are ca scop informarea populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise de tânțari și căpușe.

Aplicația VectExcel include mai multe secțiuni, unele informative, altele interactive.

„Utilizatorii pot să vadă, de exemplu, informații despre cele mai importante boli transmise prin vectori, cum este borelioza, boala Lyme, encefalita de căpușe și altele. Sunt informații pe înțelesul tuturor. De asemenea există niște hărți interactive cu distribuția geografică cunoscută a tuturor speciilor de căpușe, tânțari sau flebotomi (specie de țânțar din regiunile mediteraneene sau tropicale, n. red) din România”, a declarat pentru EBS Radio Andrei Mihalca, profesor în cadrul departamentului de Parazitologie și Boli Parazitare din cadrul universității clujene.

O altă secțiune a aplicației include calcularea probabilității ca cea mai importantă specie de căpușă din țara noastră să fie prezentă în zona în care este localizat utilizatorul aplicației.

„Pe baza locației GPS furnizată de dispozitivul mobil, utilizatorul este automat plasat în contextul hărții și avem un alt modul care ne spune care este probabilitatea statistică a existenței în acel punct, unde utilizatorul se află, a speciei lxodes ricinus, specia de căpușe cea mai importantă ca vector, care transmite boala Lyme spre exemplu”, a mai precizat Andrei Mihalca.

Aplicația VectExcel este disponibilă în mod gratuit pe sistemele Android și iOS, dar și în format web, la adresa: ce-ne-inteapa.ro.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: