Cererile de locuri în creșe devansează din nou, cu mult, numărul locurilor disponibile. Ce creșe noi se pregătesc

Peste 1.600 de părinți au depus astfel de solicitări, însă puțin peste 670 dintre acestea au fost admise, conform listelor publicate de Centrul Bugetar de Creșe al Primăriei clujene.

Începând de anul trecut a intrat în vigoare un nou regulament de admitere. În cazul unui punctaj egal, a contat vechimea domiciliului părinților, dar și data la care mama s-a reîntors la muncă.

“Sunt printre norocoși, am văzut lista de respinși, este destul de lungă, aproximativ ca cea de admiși. Avem domiciliul în Cluj de mai bine de 10 ani, eu și soțul, am început lucrul înainte de 31 august”, spune Oana, una dintre mămicile a cărei cerere a fost admisă, cu 20 de puncte acumulate. Punctajul maxim care putea fi obținut, în cazul în care copilul mai are cel puțin un frate, este de 25 de puncte.

“Din păcate am fost respinși, nu știu ce opțiuni o să avem acum, probabil că bunicii vor fi prima, am înțeles că nici la creșele private nu prea mai sunt locuri, iar bonele sunt greu de găsit, pe lângă că au tarife destul de ridicate”, a spus Raluca, al cărei dosar a fost respins, cu un total de 19 puncte.

Părinții care nu au obținut locuri în creșe pentru copiii lor mai pot depune contestații joi, 25 iulie, la centrul de înscrieri de pe strada Moților. Confirmarea locurilor de către cei care se vor afla pe lista finală se va face în perioada 1-7 august.

În toamnă, după ce se finalizează înscrierea tuturor copiilor în grădinițe, ar putea apărea o nouă serie de locuri libere la creșe, spun autoritățile. Anual vor fi create noi locuri în creșe, afirmă reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

“Din păcate, programul de înscriere al creșelor nu este corelat cu cel al grădinițelor, la grădinițe sunt trei etape de înscriere, ultima fiind în luna septembrie, abia după acea dată vom cunoaște locurile confirmate în creșele clujene și vom putea spune câte au mai rămas din acestea. În permanență încercăm să mărim numărul acestor locuri în creșă, avem mai multe proiecte în derulare de construire a unor creșe, vom avea 430 de locuri într-un viitor apropiat”, a declarat purtătorul de cuvânt al municipalității, Iulia Perșa.

Primăria clujeană a deschis anul acesta o creșă cu 90 de locuri pe strada Donath, în cartierul Grigorescu. Numărul total al locurilor disponibile în creșele clujene depășește 1.200. Potrivit Serviciului Bugetar de Creșe, în toamna anului viitor ar urma să fie asigurate încă 90 de locuri, prin extinderea creșei de pe strada Grigore Alexandrescu, din cartierul Mănăștur. A fost finalizată fundația noului imobil și se lucrează acum la ridicarea clădirii. În 2021, alte 90 de locuri ar urma să apară și prin extinderea creșei de cartier de pe strada Meziad, tot în Mănăștur.

Alte 250 de locuri ar urma să fie create în anii următori, în creșe aflate în diferite faze de studiu, ce urmează să fie amenajate în cartierul Someșeni, în zona Parcului Feroviarilor și în Mănăștur, în incinta clădirii liceului Edmond Nicolau, care și-a mutat activitatea la Colegiul de Telecomunicații.

 

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: