Cine și în ce condiții poate dona sânge pentru bolnavii de Covid-19. Donatorii nu mai trebuie să prezinte două teste negative

Ministerul Sănătății a stabilit noile condiții pentru donarea de sânge total sau plasmă de la persoanele vindecate de Covid-19. Procedurile au fost simplificate.

Pacienții vindecați de Covid-19 pot dona mai ușor plasmă pentru cei care au aceeași boală și sunt în stare critică.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat un nou ordin privind colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de Covid-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici din secţiile ATI.

Astfel, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de Covid-19, precum și lista documentelor solicitate. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative.

Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de Covid-19:

– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

-intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate, care pot să doneze sânge, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectați, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta Covid-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor Institutului Național de Hematologie Transfuzională, până în prezent au fost înregistrați peste 490 de donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 de unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid-19.

Citește și:

Prefectul Clujului donează plasmă și îi îndeamnă pe foștii bolnavi de COVID-19 să facă la fel

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: