CLUJ | Autoritățile vor să crească tarifele de parcare pentru a descuraja șoferii să mai staționeze în zona centrală a orașului

De anul viitor, șoferii ar putea plăti taxe mai mari pentru parcarea în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, dar și pentru parcările din cartiere. 

Tarifele sunt incluse în proiectul pus de Primărie în consultare publică, până în 2 decembrie. Dacă în acest interval va fi solicitată o dezbatere publică, aceasta ar urma să fie organizată, după care proiectul va ajunge pe masa Consilierilor Locali, prevederile urmând să intre în vigoare din 2021.

Unde cresc tarifele cel mai mult

Astfel, parcarea orară în zonele 1 și 2 ale Clujului, inclusiv în parkingurile de aici, ar urma să fie mai scumpă anul viitor cu procente cuprinse între 14 și până la 50%. Amintim, tarifele de parcare pentru zona 1 au fost majorate începând cu 1 ianuarie 2019, tot de atunci dublându-se și tarifele pentru abonamentele pentru zona 2.

Din anul 2021, pentru o oră de parcare în zona 2, clujenii ar urma să plătească 3 lei, față de 2 lei în prezent, practic un tarif cu 50% mai mare. Pentru 2 ore de staționare, însă, tariful crește cu un procent mai mic, de la 5 lei, la 6 lei.

Cu 50% crește prețul și la parcarea cu barieră din Piața Cipariu, de la 1 leu până la 1,5 lei pentru un interval de maxim 30 de minute, respectiv de la 2 la 3 lei pentru un interval cuprins între 30.01 minute și o oră.

Majorări de prețuri în cartiere

De asemenea, tarifele orare în parkingurile de cartier, Băișoara, Primăverii F.N (fără număr), respectiv parkingurile inaugurate în acest an, Primăverii 8, Primăverii 20 și Mogoșoaia 9 vor crește cu procente cuprinse între 20% și o treime. Astfel, utilizatorii vor plăti 2 lei, în loc de 1,5 lei pentru maxim 30 de minute de staționare, respectiv 3 lei, în loc de 2.5 lei pentru staționare între 30.01 minute și o oră.

Pe de altă parte, abonamentele pentru locurile de parcare atât din centru, cât și din cartiere se indexează cu aproape 4%, un procent echivalent ratei inflației.

Majorări și în zona 1

Tarifele se majorează și în zona 1, însă nu cu un procent la fel de mare precum în zona 2:

„De exemplu, în Zona 1, la 30 de minute înainte era o plată de 3,5 lei, iar acum este o creștere de 50 de bani. Asta înseamnă 4 lei pentru o jumătate de oră, respectiv, pentru o oră va crește de la 7 la 8 lei. Discutăm de aceste majorări pentru a descuraja folosirea parcărilor din zona centrală, de a fi folosite cât mai eficient, pentru perioade cât mai scurte de timp. De aceea am creat și această posibilitate în care să poată să parcheze 30 de minute cei care au de rezolvat probleme în zona centrală, să poată să vină, să-și găsească rapid un loc de parcare, să-și rezolve problema, după care să plece cât mai rapid mai departe”, a declarat la EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

În 2021, restul taxelor și impozitelor locale nu se majorează suplimentar, dar vor fi, de asemenea, indexate cu rata inflației.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: