CLUJ | Crește capacitatea de testare pentru Covid-19. UMF face astfel de analize la cerere

UMF Cluj a fost acreditată de către Ministerul Sănătății să realizeze testări Real-Time PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus, prin metoda RT-PCR.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj a intrat pe lista instituțiilor care pot face teste și la cerere. UMF a decis să solicite acreditarea pentru aceste teste  de determinare a infecției cu noul coronavirus la cerere pentru a crește capacitatea de testare și a scădea presiunea asupra laboratoarelor în care se efectuează testele de biologie moleculară

Până acum, testările efectuate în cadrul universității s-au realizat doar la solicitările spitalelor și ale autorităților.

Testarea RT-PCR pune în evidență prezența virusului în secrețiile infectate recoltate prin exsudat nasofaringian de la pacienți.

Totodată, UMF este pregătită să devină centru de formare pentru specialiști de laborator, calificați să utilizeze tehnica RT-PCR, tehnică de biologie moleculară utilizată pentru detecția genomului viral SARS-CoV-2, responsabil de boala Covid-19, arată reprezentanții universității clujene.

Unde se fac recoltările și cât costă testarea

Recoltările se fac în amfiteatrul Gheorghe Bilașcu, strada Victor Babeș nr. 1, de marți până joi, între orele 7.00 și 9.00. Persoanele interesate se pot programa pentru testare la numărul de telefon 0374.834.810, iar în momentul prezentării la recoltare trebuie să aibă asupra lor o copie a cărții de identitate.

Tariful pentru persoane fizice, instituții publice, societăți comerciale, fundații, asociații, etc este de 290 de lei de persoană.

Totuși, arată reprezentanții UMF, acesta se poate negocia în funcție de numărul de teste solicitate pentru contracte de tip abonament, care implică testări multiple.

Rezultatul testului se eliberează în 24 de ore și se transmite prin email. Rezultatul printat se poate ridica de la punctul de recoltare de pe strada Victor Babeș nr. 1. La cerere, acesta se poate oferi și în limba engleză.

UMF s-a implicat de la început în lupta împotriva noului coronavirus. Astfel, la mijlocul lunii martie, specialiștii din cadrul universității au organizat două centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2.

Capacitatea maximă de diagnostic a fost de 240 de teste pe zi. Până la momentul de față, numărul de determinari ale infecției cu noul coronavirus realizate în laboratoarele universității a trecut de 21.000.

 

Ne poți asculta și aici: