CLUJ | Școlile nu mai au voie să solicite bani pentru cheltuieli curente

Școlile clujene care au nevoie de fonduri pentru investiții și alte cheltuieli trebuie să se adreseze primăriei și nu părinților elevilor.

Reprezentanții autorităților locale le solicită, printr-o scrisoare, directorilor și cadrelor didactice, să nu le mai perceapă părinților bani pentru cheltuieli curente. Aceasta deoarece municipalitatea alocă în mod regulat sume consistente către școli.

„Având în vedere că noi alocăm foarte mulți bani din bugetul local către școli, este necesar ca școlile să ne solicite acești bani, nu trebuie să solicite bani părinților pentru hârtie igienică sau alte dotări pe care trebuie să le aibă școala. Acelea au fost niște obieciuri de acum 30 de ani, am trecut la Cluj-Napoca de acest stadiu. Acolo este responsabilitatea directorilor – să ne solicite când au nevoie de bani pentru a asigura condiții necesare și condiții bune pentru a se desfășura actul de învățământ așa cum trebuie în secolul XXI”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Numeroși părinți contribuie cu diferite sume la acoperirea unor cheltuieli, de la achiziția de consumabile, până la aparatură, dar numai unii consideră nepotrivit acest lucru. Iată ce au spus câțiva dintre ei:

 

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus spune că instituția pe care o conduce a notificat cu trei ani în urmă cadrele didactice să nu mai colecteze așa-numitul fond al clasei.

„Ce se întâmplă în unele situații este din cauza asociațiilor de părinți, legal constituite, care colectează anumite sume de bani, ținând cont de anumite modificări pe care vor să le facă, de suplimentările în dotări care sunt necesare și sunt necesare, pentru că niciodată nu vor fi bani suficienți. Atunci când doresc să facă lucrul ăsta cred că este benefic, pe de o parte și, pe de altă parte, nici nu ar putea fi interzis de către școală sau de către noi”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Reprezentanții Primăriei clujene au arătat că instituția alocă anual 20% din taxele și impozitele locale pentru școlile din oraș.

În acest an, aproape 10 milioane de lei au fost direcționați pentru reparații, modernizări și dotări ale unităților de învățământ.

La rândul său, Ministerul Educației asigură salariile cadrelor didactice, dar și cheltuielile de funcționare ale unităților de învățământ.

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: