Clujenii au aflat de la producători ce se ascunde în spatele etichetelor

Informațiile care circulă în mediul online despre calitatea îndoielnică a produselor alimentare din supermarket-uri îi dezorientează pe cumpărători, spun specialiștii.

Oamenii trebuie să fie atenți la aspectul produsului, dar și la ingredientele de pe etichetă, îi sfătuiesc aceștia.

Unii producători încearcă să își mențină rețetele cât mai naturale. În Ibănești, județul Mureș, de exemplu, o mică fabrică produce telemea, cașcaval sau smântână, iar cea mai mare parte a laptelui folosit provine chiar de la micii crescători din zonă.

„Tot ce vedeți dumneavostră la produsele noastre lactate nu au decât cheag, lapte și saramură de Orșova. Totul este natural 100%. Produsele românești sunt de calitate superioară față de cele venite de dincolo. Vă pot spune că niciodată nu poți să produci un kilogram de brânză cu 7 lei, când eu am produs un kilogram de cașcaval din aproape 12 litri de lapte”, spune Nicu Bumb, reprezentant al firmei de lactate.

Totuși, cele mai controversate produse de pe rafturi par a fi mezelurile. Cei care le produc spun, însă, că nu toți aditivii trebuie să ne sperie.

Aceste produse pot fi consumate fără probleme, dar trebuie să fim atenți să fie în cantități moderate și într-o dietă echilibrată.

„Mezelurile nu ar trebui să ne sperie. Este foarte important să existe variație. Consum mezeluri, dar consum și legume și fructe. Acești aditivi au în primul rând rolul de a proteja de anumite bacterii, iar scopul lor este să păstreze cât mai bine produsul. Consumatorii ar trebui să știe că producătorii sunt interesați să adauge cantitățile optime, în limite, în dozele recomandate, astfel încât să nu devină o problemă”, a precizat pentru EBS Radio Crina Geacă, inginer de calitate la o companie de profil.

În ultimele două luni, mai multe firme s-au aliat în campania „Să cunoaștem mai bine alimentele”, astfel că în weekend clujenii au putut discuta direct cu producătorii pentru a afla ce se ascunde, de fapt, în spatele etichetelor.

Ascultați materialul difuzat la EBS Radio

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: