Clujotronic, punctul de întâlnire al artiștilor din Franța, Germania și România, se desfășoară offline și online

Unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri din Transilvania, Clujotronic propune anul acesta experiența unei ediții hibride.

Cea de a 9-a ediție a Festivalului de artă electronică Clujotronic, organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez din Cluj-Napoca, are loc în perioada 2 – 4 octombrie la Muzeul de Artă din Cluj și în spațiul public din împrejurimi.

Anul acesta, festivalul va fi o combinație de evenimente online și offline și va duce mai departe pasiunea pentru artă și tehnologie.

„Noile modalități de socializare, formatele alternative de muncă, precum și accesul la conținuturi culturale pe diferite platforme online au redefinit raportarea noastră la viața digitală în ultima perioadă. Anul acesta, Clujotronic privilegiază colaborarea la distanță, iar fuziunea dintre artă și tehnologie se articulează prin interacțiunea fără contact fizic”, au arătat organizatorii.

Instalații New Media, proiecte colaborative de artă digitală, ateliere, dezbateri, jocuri video independente și expoziții vor ghida publicul în lumea creației fără limite fizice, evidențiind legătura dintre individ și comunitate, mediată de instrumente digitale.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, 2 octombrie de la ora 20.00 cu un video mapping în curtea Muzeului de Artă, realizat de la distanță de Simon Lazarus, renumit artist vizual francez, acompaniat sonor, din spatele sintetizatoarelor modulare, de JakoJako, artistă tehno germană. Acest proiect colaborativ inedit combină imagini hipnotice, ritmuri electronice și versuri de Lucian Blaga.

Muzeul de Artă va găzdui cele 5 proiecte de artă digitală selectate în urma primului apel la proiecte lansat de Clujotronic în primăvară, care a adunat peste 40 de propuneri din partea artiștilor români din toată țara.

Jocurile video iau anul acesta o formă inedită prin expoziția Machines à Bulles, care cuprinde benzi desenate interactive, care regândesc relația dintre autor și cititor, prezentând forme inovatoare de lectură.

Anul acesta a luat naștere și Clujotronic Mile, un itinerariu artistic și interactiv care pornește de la Muzeul de Artă și se încheie pe Bulevardul Eroilor, unde este amplasată expoziția de realitate augmentată We AR Culture, dedicată Clujului. Fotografi, ilustratori și animatori români și germani împreună cu un scriitor francez au lucrat împreună la această expoziție care, prin realitate augmentată, readuce viața în spațiile culturale clujene fragilizate de pandemie.

De asemenea, în cadrul proiectului CoLaboratory vor fi expuse instalațiile create de 7 perechi formate din artiști români, moldoveni și germani în urma unei serii de rezidențe de artă digitală desfășurate online.

În online, pasionații de jocuri video sau de artă digitală pot participa la 3 ateliere și un masterclass cu experți francezi, germani și români pe tematici precum sound design în jocurile video, crearea de escape games sau fotogrametrie. Două dezbateri deschise publicului larg vor fi difuzate live pe Facebook și pe noul site al festivalului, aducând perspective diferite asupra rolului creației digitale și al jocurilor video în timpul pandemiei și nu numai.

Prin programul său inovator și experimental, Clujotronic 2020 reafirmă reziliența artei și mai cu seamă a artei digitale în aceste timpuri pandemice și își exprimă solidaritatea față de sectorul cultural independent.

Atelierele necesită înscriere prealabilă. Detaliile despre atelierele Clujotronic 2020 sunt disponibile pe pagina de Facebook a festivalului, unde găsiți mai multe detalii.

 

Ne poți asculta și aici: