Clujul are primii români cu buletin electronic

Primii posesori de carte de identitate electronică din România sunt clujeni. Aceștia și-au ridicat astăzi cărțile de identitate electronice și spun că dimensiunea mai mică a noului document, dar și faptul că le poate facilita relația cu instituțiile publice i-au convins în alegerea făcută.

CI electronica
Un număr de 24 de clujeni au fost programați astăzi pentru ridicarea noilor documente. FOTO / Ovidiu Cornea

 

Ioana Mureșan, Adrian Moș (36 de ani) și Teodora Păun (26) sunt trei dintre cei 24 de locuitori din Cluj-Napoca programați astăzi pentru ridicarea buletinelor electronice și au intrat în posesia noilor documente la sediul Direcției de Evidența Persoanelor din Primăria Cluj-Napoca. Ascultați mai jos mini-reportajul de la fața locului, difuzat pe EBS Radio:

Peste 200 de cereri procesate într-o lună

Peste 200 de persoane și-au depus documentele pentru eliberarea cărții de identitate electronică între 2 august și 5 septembrie, la Cluj-Napoca. Deși existau inițial peste 400 de programări, n regim de 15 programăîri pe zi, pentru acest interval, o parte dintre solicitanți nu s-au mai prezentat pentru depunerea documentației necesare. Pe de altă parte, deocamdată a fost imprimat un prim lot de astfel de documente, la mai bine de o lună de la depunerea primelor cereri, în 2 august.

„Suntem pregătiți să eliberăm 64 de cărți de identitate electronice, pentru persoanele care și-au depuse actele în perioada 2-12 august, astăzi am eliberat primele 24 de cărți electronice de identitate și urmează să colaborăm în continuare cu cei de la Direcția de Evidența Persoanelor și de la Administrarea Bazelor de Date, astfel încât să facem acest sistem să meargă, să înloucim cât mai multe documente, omul să vină cu cât mai puține acte la Primărie, dacă se prezinte cu acest document să rezolve mai multe probleme o dată. În curând se vor putea plăti taxele și impozitele locale cu această carte de identitate, după ce vom compatibiliza datele”, a explicat Iulia Perșa, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Preia și funcția cardului de sănătate

Toate datele tipărite pe noua carte de identitate, care presupune și amprentarea digitală și facială, sunt salvate pe un dispozitiv electronic incorporat în document. Acesta va permite în viitor și aplicarea semnăturii electronice, a spus șeful Direcției de Administrare a Bazelor de Date din Minister, Cătălin Giulescu:

„Este vorba de acel certificat digital ]n suportul de stocare electronic, pentru semnătură electronică avansată, cu acest certificat titularul va putea să se autentifice în sistemele administrației publice, fără să solicite prestarea serviciilor de la distanță, fără să mai fie nevoie de prezența într-un ghișeu, va putea să acceseze ghișee virtuale. Aceste ghișee virtuale, în acest moment, chiar dacă sunt create, presupun autentificarea pe bază de user și parolă. Începând de săptămâna viitoare vom comunica niște specificații tehnice astfel încât administratorii acestor ghișee virtuale să se poată adapta noului card electronic de identitate. Chiar începând de astăzi înlocuiește cardul național de sănătate, este funcția pe care o îndeplinește încă de la emitere”, a spus Cătălin Giulescu.

 

El a explicat că aspectele ce țin de securizarea informațiilor reprezintă prioritatea proiectului-pilot.

De ce a durat peste o lună

Eliberarea primelor cărți electronice de identitate la mai bine de o lună de la depunerea primelor cereri este explicată de autorități în primul rând prin faptul că a fost operată o modificare față de forma inițială, și anume introducerea tricolorului pe noul document, după discuții în spațiul public pe această temă.

 

De asemenea, verificarea și corelarea datelor stocate – datele sunt colectate de Primăria clujeană, dar proiectul este coordonat de la nivel central, de Ministerul Afacerilor Interne = precum și transportul din București – în condițiile în care este vorba deocamdată de un număr relativ mic de documente, au contribuit la această durată, conform informațiilor noastre.

Proiect pilot la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este singurul oraș din România unde se emit cărți de identitate electronice, sub forma unui proiect pilot, ținta fiind eliberearea în primă fază a 5.000 astfel de documente. Deocamdată ele pot fi accesate doar de persoanele cu vârsta de peste 18 ani, dar până la finalul anului ar urma să fie emise și pentru tineri și copii, începând de la naștere, conform reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne.

Citiți și:

De la gen, la tricolor. Ce spun primii clujeni care vor avea buletin electronic

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: