Clujul, magnet pentru studenții străini

În ultimii ani, Clujul s-a umplut de studenți străini. Unii dintre ei chiar aleg să rămână aici după finalizarea studiilor.

La Universitatea de Medicină și Farmacie, de exemplu, uneori concurența este mai mare pentru locurile alocate candidaților din alte țări, decât la secția română.

În total, la UMF Cluj-Napoca învață aproape 2.500 de tineri străini și tot aici este și cea mai mare comunitate de studenți francezi din România.

„Sunt tot mai mulți candidați pe an ce trece pentru că universitatea își câștigă o reputație internațională solidă, dar numărul locurilor nu este mai mare pentru că ținem foarte mult la calitate. Deci sunt mai mulți candiați, concurența este mai mare, în jur de 4 candiați pe un loc, mai mult decât la secția română, aș spune”, a declarat
pentru EBS Radio Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină.

La UMF Cluj admiterea pentru studenții străini se face pe bază de dosar. Un an universitar îi costă pe aceștia 6.000 de euro. În procesul de selecție importante sunt performanțele școlare și realizările extracuriculare ale tinerilor. Însă admiterea nu este la fel de dificilă precum în țările natale ale candidaților.

Marie este franțuzoaică și își va petrece următorii șase ani aici, unde va studia medicină generală.

„Am avut o cunoștință care a studiat aici și i-a plăcut foarte mult. Așa am auzit de Cluj, de această universitate, de cursurile foarte bune de aici. Vreau să devin medic generalist, acesta este planul meu de viitor. Clujul este fermecător, îmi place foarte mult”, a spus Marie.

Dacă unii vor să se întoarcă în țările natale după finalizarea studiilor, alții au decis să se stabilească în România. Rafik a studiat Medicină Dentară și deja profesează în Cluj.

„Am terminat acum doi ani și de un an sunt rezident pe ortodonție. La Cluj am avut o experiență foarte bună și am decis să rămân aici, față de alți colegi de-ai mei care s-au întors în Franța. Am avut posibilitatea să mă specializez în continuare la Cluj și am primit, în mod egal, o șansă ca toți cei de aici”, a spus și Rafik.

În aceste zile, bobocii străini se familiarizează cu viața de student. Reprezentanții universității au pregătit programe prin care tinerii sunt integrați în comunitatea clujeană. Astfel, aceștia iau parte la tururi ghidate sau prezentări ale culturii românești și ale principalelor instituții din oraș.

 

Ioana Pîrlea

 

Materialul difuzat la EBS Radio

 

Sursa foto: Facebook/UMF Cluj

Ne poți asculta și aici: