Clujul smart. Autoritățile vor implementa noi soluții inteligente pentru a ușura viața locuitorilor

Clujul își propune să facă și în acest an pași pentru a deveni un oraș inteligent.

Specialiștii dezvoltă soluții, bazate pe tehnologie, care să le ușureze viața cetățenilor. Autoritățile locale colaborează cu firme de IT, iar dacă unele inițiative au fost deja implementate parțial și urmează a fi îmbunătățite, altele sunt încă la stadiul de idee.

O bună parte din aplicațiile create special pentru clujeni vizează fluidizarea traficului sau reducerea birocrației.

„Proiectul european pentru Antonia merge mai departe și cred că vom reuși să avem pași concreți anul acesta pentru a avea la Cluj primul funcționar public virtual din România. În plus, continuăm procedurile de digitalizare, cum ar fi detectarea locurilor de parcare utilizând tehnologia astfel încât să vadă de pe telefon unde este un loc liber. De asemenea, vom moderniza tot ce înseamnă sistem de senzori, unda verde, semafoare inteligente. Lucrăm și la realizarea acelei aplicații în care oamenii să vadă dacă le-a fost ridicată mașina și să știe de unde să o ia”, a declarat pentru EBS Radio primarul Emil Boc.

Tot la capitolul soluții inteligente, în acest an urmează să fie inaugurată și prima arteră smart din România, strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști. Aceasta va avea bănci cu încărcare USB pentru dispozitive mobile, Wi-Fi, sisteme automate de irigații inteligente sau stații de încărcare pentru trotinete și mașini.

 

Ioana Pîrlea

 

Citește și:

Ce are de făcut Clujul pentru a deveni un smart city

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: