Consultare publică la Cluj-Napoca pe tema utilizări trotinetelor electrice

Primăria municipiului Cluj-Napoca a lansat procedura de consultare publică pentru Regulamentul privind „condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca”.

Apariția serviciilor de închiriere a trotinetelor electrice în Cluj-Napoca fără o reglementare clară a fost dublată de utilizarea lor ilegală (pe trotuare, de exemplu) și a determinat nu doar nemulțumirea clujenilor îngrijorați de pericolul pe care îl reprezintă, dar și producerea unor accidente grave.

Primăria Cluj-Napoca lucrează acum la Regulamentul menit să clarifice utilizarea acestor trotinete. Părerile clujenilor sunt așteptate până în 21 septembrie. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Proiectul de Hotărâre, precum și anexele acestuia pot fi consultate aici.

Ce prevede legislația și ce se poate schimba

La nivel național, folosirea trotinetelor electrice e reglementată prin O.U.G. nr.13/2020 din 4 februarie 2020. Aceasta specifică interdicția folosirii trotinetelor electrice pe trotuare sau a prezenței mai multor persoane pe trotinetă. „Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.”

Regulamentul Primăriei Cluj-Napoca urmează să clarifice „condițiile de utilizare a domeniului public de către operatorii de flote de trotinete electrice și utilizatorii acestora, în limitele competențelor și atribuțiilor autorității publice locale, astfel încât circulația în municipiu să se desfășoare în condiții de siguranță pentru toate categoriile de participanți la trafic”. Primăria precizează că documentul stabilește și obligațiile operatorilor de flote de trotinete electrice cu privire la asigurarea unor cerințe de calitate și siguranță în activitatea desfășurată, relația cu autoritatea publică locală și condițiile financiare.

(Foto: EBS Radio)

Ne poți asculta și aici: