„Copil iubit la bord”. Polițiștii clujeni verifică modul în care sunt transportați copiii în mașini

Polițiștii clujeni fac verificări în această perioadă pentru a vedea dacă micii pasageri sunt transportați în siguranță.

Campania „Copil iubit la bord” are ca scop informarea și conștientizarea părinților cu privire la importanța utilizării sistemelor de siguranță atunci când pornesc la drum.

Proiectul are la bază statistici îngrijorătoare: jumătate din copiii pasageri implicați în accidente rutiere în județul Cluj anul trecut, nu erau așezați în scaune speciale și nu purtau centura de siguranță.

„Acțiunile polițiștilor rutieri au început. Nu suntem centrați pe sancționare și nu ne dorim sancționarea, dar în același timp ne dorim să creștem siguranța copiilor în mașină. Ca atare, să nu vă mire dăcă vă întâlniți cu echipaje care verifică dacă scaunele sunt bine așezate, dacă înălțimea copilului corespunde, dacă scaunul este potrivit. Nu avem un cunatum de amenzi, dar atunci când vom vedea încălcări flagrante și în mod repetat, le vom sancționa. Primează siguranța copiilor în mașină și trebuie să fim conștienți de faptul că atât copilul, cât și orice alt pasager din mașină se transformă într-un proiectil în cazul unui impact”, a declarat Gina Pop, șefa Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității.

După prima lună de proiect, polițiștii clujeni au constatat că aproximativ 60% – 70% dintre părinții opriți în trafic pe străzile din Cluj-Napoca foloseau scaune speciale și sisteme de siguranță. Campania se desfășoară până în noiembrie 2020.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: