„Creativitatea e ca un mușchi ce trebuie antrenat”, crede artistul clujean Tibi Menyhart

Tibi Menyhart povestește la EBS Radio că perioada pandemiei a fost una benefică din punct de vedere creativ, dar i-a lipsit interacțiunea cu oamenii, atât în plan social, cât și muzical.

 

Tibi Menyhart spune că a avut o ultimă perioadă bună: „După o pauză de câțiva ani, am reînceput să mă joc cu idei muzicale, deși nu am ajuns încă să transform ideile în piese propriu-zise. Dar nici nu am forțat ’nota’; știu faptul că creativitatea e ca un mușchi ce trebuie antrenat. Profesorul meu de compoziție din facultate spunea așa: lumea considera ca în artă e nevoie de 1% inspirație și 99% transpirație. Dar e greșită abordarea asta, mai corect e invers: mai întâi trebuie depus efortul acela de 99%, apoi vine și inspirația”.

Chiar dacă cu efecte pozitive din punct de vedere creativ, perioada pandemiei marchează lipsa importantei relații cu publicul. „Mi-a lipsit interacțiunea cu oamenii, atât pe plan social cat si muzical. Cred că e comună nevoia asta: muzicienii au nevoie de feedback-ul publicului pentru a se încarcă cu motivație, cu chef de lucru, ca să zic așa.  Asta e valabil și invers, pentru public e ceva magic la concerte, o energie care doar acolo poate fi simțită. E mișto și să facem piese fiecare la el acasă, apoi sa le postăm. Dar, parca ceva lipsește, în ambele sensuri în relația dintre muzician și public.

Angel Rusu l-a întrebat pe Tibi cum crede că se va modifica scena muzicală în următorii ani. „Nu îmi dau seama cum se va modifica scena muzicală. Bănuiesc că va rămâne intensă activitatea online din punct de vedere creativ. Pe de altă parte, setea de recitaluri, concerte, festivaluri e mare în rândul celor care iubesc live-urile, mai ales după așa o pauză. Mari schimbări nu cred că vor fi la festivaluri în afara unor măsuri de siguranță la nivel organizatoric, în plus față de măsurile deja existente. Cu siguranță vom simți un val de entuziasm mărit al artiștilor și al publicului, datorat perioadei prelungite de „abstinență”, în momentul în care se vor reporni aceste manifestări mult așteptate”.

Planuri de viitor

Despre eventuala colaborare online cu alți artiști, Tibi Menyhart spune că acest gen de colaborări i se par „oarecum neorganice, în sensul că mai natural mi se pare să colaborez cu oamenii cu care cânt, față în față. În ultima perioadă m-am îndreptat către jazz, un gen muzical ce presupune multă interacțiune, cam imposibil de obținut online. Bineînțeles, am auzit și excepții, colaborări foarte reușite prin intermediul internetului (la noi, Sorin Zlat, un pianist extraordinar), dar mie mi se pare foarte greu de făcut așa ceva, să și sune bine. Dacă totuși ar fi să fie, probabil aș face colaborări cu artiști dintr-o zona stilistică mai puțin improvizatorică”, spune Tibi Menyhart.

„Pe lângă ideile muzicale cu care mă joc în mod normal, ‘joc’ pe care îl consider, cum ziceam mai devreme, un exercițiu necesar pentru a reintra în forma creativă, intenționez – și am și început înainte de apariția pandemiei, împreună cu prieteni muzicieni, să punem bazele unui proiect cu care sperăm să intrăm în festivaluri. Este un proiect mai degrabă re-creativ, în sensul în care luăm piese arhicunoscute (evergreen-uri) și le modificăm ’genetic’, începând cu armonie, orchestrație, structură. Pentru o vreme am vrut să renunț la a compune muzică, dar se pare că odata ce ai ’virusul’ ăsta, nu mai prea scapi de el așa ușor”, spune artistul clujean.

Tibi Menyhart`s Home Project feat. Petra Acker – „Down”, este una dintre piesele cu care Tibi Menyhart  e prezent în playlist-ul #StaiLaRadio pe care îl dedicăm zilnic muzicii românești și clujene: