Crema voleiului european feminin e la Cluj. “Să vină mulți copii în sală!”

România inaugurează astăzi, miercuri, de la 20.30 meciurile grupei D a Campionatului European de Volei Feminin 2021, găzduită de Cluj-Napoca, în fața Turciei, cea mai bine clasată echipă europeană din voleiul mondial.

FOTO / Facebook Federația Română de Volei

 

Competiția europeană de la Cluj-Napoca are loc între 18-25 august, la BT Arena, într-o sală cu capacitate de 7.000 de locuri (care poate fi extinsă și până la 10.000), iar primele 4 clasate din grupă se vor califica în optimi.

Este prima data după aproape 60 de ani când România găzduiește o întrecere europeană pe națiuni, iar organizatorii speră ca naționala tricoloră să beneficieze de un aport cât mai mare din partea publicului. Sunt așteptați cât mai mulți tineri și copii, în condițiile în care cei cu vârsta sub 18 ani nu au nevoie de testare pentru acces, conform celor mai recente norme adoptate de autorități.

“Este extrem de important să vină foarte mulți copii, avem nevoie ca aceștia să înțeleagă, să vadă ce înseamnă voleiul, nu orice volei ci unul de nivel înalt, de clasă, ceea ce poate însemna atragerea lor către practicarea acestui sport. Este important să avem cât mai mulți copii adepți ai unui sport, în cazul de față voleiul, ca să putem să avem o masa sănătoasă de copii, care să se orienteze spre sport și care să fie până la urmă sănătoși, nu neapărat buni voleibaliști, ci sănătoși”, a spus pentru EBS Radio Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Cât costă biletele

Pentru meciurile grupei europene de la Cluj au fost puse în vânzare 2 categorii de bilete, de zi, respectiv pe echipă – pentru cele 5 jocuri ale naționalei favorite. Pentru biletul de zi costul întreg este de 20 de lei, dar copiii și tinerii cu vârste între 7-17 ani vor plăti preț redus, 20 de lei, în condițiile în care este vorba de un meci de competiție europeană, au subliniat organizatorii. Același tarif se aplică și pentru studenți și pensionari. Copiii legitimați la cluburi sportive, precum și cei cu vârsta sub 7 ani vor avea acces gratuit. Biletul de echipă are un singur tarif, standard, de 150 de lei.

Condiții de acces pentru adulți

Pentru restul spectatorilor, accesul se face pe baza cel puțin a unuia dintre următoarele criterii: efectuarea vaccinului împotriva virusului SARSCoV-2, cu trecerea a 10 zile de la rapel, rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore – la BT Arena va fi disponibil un centru de testare rapidă – respectiv dovada trecerii prin boală, mai exact persoana să se afle între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

„Putem da restartul voleiului românesc!”

Prin anvergura competiției, grupa de Campionat European găzduită de Cluj-Napoca poate da un restart voleiului autohton.

„Sunt 58 de ani de la ultimul Campionat European găzduit de România, pentru Cluj înseamnă un eveniment sportiv dar și cultural, iar pentru voleiul românesc poate însemna o relansare a activității voleibalistice. Sperăm să reprezinte și un restart, o reașezare a voleiului românesc pe piloni sănătoși, faptul că suntem parteneri cu Confederația Internațională este un gir că putem avea acces la organizarea de competiții și la realizarea unor lucruri importante din punct de vedere al voleiului de clasă”, a mai spus Adin Cojocaru.

Turcia și Olanda, favorite

Grupa D, găzduită din Cluj-Napoca este alcătuită din Turcia, Olanda, Suedia, Ucraina, Finlanda și România. Tricolorele vor juca în 18 august cu Turcia, în 21 cu Suedia, în 22 august cu Olanda, în 24 cu Finlanda și în 25 august cu Ucraina.

Naționala Turciei, favorită la șefia grupei de la Cluj. FOTO / CEV

 

Cea mai tare „nucă” din grupă este naționala Turciei, una din favoritele la trofeu și cea mai bine clasată selecționată europeană în topul mondial al momentului.

Naționala „semilunei” este pe locul 4 în clasamentul mondial, după SUA, Brazilia – finalistele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo și China. De altfel, la întrecrea olimpică recent încheiată Turcia s-a clasat pe locul 5, a doua dintre țările europene prezente în competiție, după Serbia – medaliată cu bronz. Majoritatea jucătoarelor provin din campionatul turc, unul din cele mai puternice din Europa și nu numai.

Naționala Olandei, finalistă la Europenele din 2015 și 2017, este de asemenea în Top 10 mondial, pe locul 8.

Celelalte echipe din grupă sunt vecine în clasamentul internațional pe echipe, Ucraina locul 36 și România 37, respective Finlanda – poziția 50 și Suedia 51.

Obiectivul României, calificarea în optimi

Obiectivul tricolorelor pregătite de italianul Luciano Pedullà pare realizabil, cel puțin pe hârtie: clasare între primele 4 din grupă și calificarea în optimile care se vor desfășura în Bulgaria. Un loc cât mai bun este important însă pentru ca româncele să întâlnească un adversar mai ușor în optimi:

„Sunt niște echipe puternice, România are capacitatea și șansa de a face rezultate extraordinare, este o oportunitate de a relansa voleiul românesc, avem o echipă extrem de tânără, are în spate un background al voleiului juvenil, rezultate deosebite la Mondiale – locul 6, locul 5 la Europene, un argint la FOTE (Festivalul European al Tineretului Olimpic, n.red.). Am încercat să împletim tinerețea cu epxeriența, să construim o nouă națională puternică și care să aibă rezultate, pe termen lung. Obiectivul este trecerea de grupe, să ajungem în optimi, ne bazăm pe dorința jucătoarelor noastre, pe pasiune, tinerețe și pe nevoia de a confirma valoarea pe care au arătat-o în anii anteriori la nivel de juniorat”, a mai spus președintele Federației de Volei, care mizează și pe aportul publicului în meciurile naționalei.

Alexia Căruțașu, superstarul tricolorelor

Specialiștii CEV (Confederația Europeană de Volei) au realizat mai multe prezentări în prefața meciurilor din Grupa D, distribuite pe rețelele de socializare.

La 18 ani, Alexia Căruțașu poate fi starul naționalei României la Europeanul de la Cluj. FOTO / cev.eurovolley.eu
La 18 ani, Alexia Căruțașu (numărul 14) poate fi starul naționalei României la Europeanul de la Cluj. FOTO / cev.eurovolley.eu

 

„Chiar dacă nu au încă foarte mare experiență internațională, cred că se pot bate la acest nivel în câțiva ani. E foarte importantă în acest sens prestația de la Campionatul European, să încerce să lupte pentru locul 1. România construiește acum în jurul câtorva jucătoare tinere pentru a avea din nou succes european. Alexia Căruțașu este deja un superstar, va avea numărul 14, merită urmărită, a fost MVP-ul Cupei Challenge, pe care a câștigat-o alături de Yeșilyurt Istanbul (echipa de club, n.red.), unde a fost împrumutată de la una din cele mai bune echipe din lume, Vakifbank Istanbul. Are de asemenea și o poveste de viață remarcabilă, merită să o citiți. Are o lovitură de mâna stângă extraordinară, cu zeci de lovituri decisive pe meci”, explică Rob St. Claire, specialistul CEV, într-un astfel de filmuleț.

Între timp, Alexia Căruțașu a semnat cu Galatasaray, de asemenea una din echipele de top din Turcia și din Europa. Adelina Budai Ungureanu, 21 de ani, în prezent la Futura Burso Arsizion, în prima ligă italiană, este o altă remarcată a celor de la CEV.

Predicția specialistului

Popularizator al voleiului și realizator al unui podcast de specialitate, Rob St Claire a lansat în video-ul amintit și unele predicții. Astfel, în opinia sa, MVP-ului turneului va fi suedeza Isabella Haak, de la Vakifbank Istanbul, capabilă să tragă echipa după ea în optimi. Revelația turneului ar urma să fie chiar Alexia Căruțașu.

Comentatorul a mers chiar mai departe și a opiniat că clasamentul final al grupei va fi Turcia, Olanda, România, Suedia, Finlanda și Ucraina.  Meciul turneului este de așteptat să fie Turcia – Olanda, programat în 24 august.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: