Creșa din Bună Ziua, doar prima dintr-un șir de cel puțin 15 proiecte imobiliare cu creșă sau grădiniță „la pachet”

Cel puțin 15 ansambluri imobiliare de mari dimensiuni din Cluj vor include, pe lângă locuințe individuale, creșă și grădiniță, susțin autoritățile. Dacă aceste funcțiuni există deja în zonă, dezvoltatorilor li se cere asigurarea altor dotări publice.

Creșa publică donată recent municipalității de dezvoltatorii unui ansamblu din cartierul Bună Ziua este doar primul pas în această direcție, susțin autoritățile locale. Potrivit acestora, încă din faza de aprobare a proiectelor care presupun regenerarea urbană a unor zone, administrația a impus dezvoltatorilor să sigurare și infrastructură de educație.

„Le fel cum am impus la anumite ansambluri imobiliare, la toate PUZ-urile care se fac, să asfalteze strada înaintea emiterii autorizației de construire și avem investitori care s-au conformat și după aceea s-au apucat de construit, la fel am pus condițiile realizării de infrastructură tehnico-edilitară, pentru creșe, grădinițe, școli. Și ele trebuie să fie realizate, etapizat, în funcție și de dezvoltarea respectivei investiții. Discutăm de ansambluri cu câteva sute de apartamente, nu unde omul își face 50 de apartamente, pentru că nu se justifică nici economic. Dar unde discutăm de 250 de apartamente, 500 de apartamente și mai mult, acolo impunem aceste condiții”, a declarat pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

Potrivit acestuia, în cazurile în care în zonă există infrastructura de educație suficientă, dezvoltatorilor li s-au impus alte dotări publice, de la construcția unui pod la zone verzi.

Chiar dacă nu a putut preciza numărul exact al proiectelor imobiliare unde au fost prevăzute condițiile realizării de infrastructură publică, Dan Tarcea a menționat că sunt cel puțin 15.

Între zonele unde vor apărea astfel de proiecte sunt, pe lângă Bună Ziua, zona Gării, Iris, dar și zone în dezvoltare din oraș. Pe strada Oașului, dezvoltatorii ar urma să asigure spațiu chiar pentru o școală.

„Discuția nu este despre proprietate”

Posibilitatea impunerii de către administrație a acestor condiții are ca bază Planul Urbanistic General al orașului. Și vechiul PUG prevedea funcțiunile publice, fiind chiar marcate ca atare, dar nu au fost puse mult timp în aplicare, potrivit urbanistului Eugen Pănescu. Tocmai de aceea în unele zone, dezvoltate după anii 2000, spre exemplu, aceste funcțiuni lipsesc.

Impunerea de către Primărie a acestor condiții are loc, uneori și în contextul în care dezvoltatorii solicită derogări, astfel că se produce un soi de schimb. Nu sunt însă singurele situații, iar măsura este de bun augur, crede specialistul.

„Dezvoltările în interes privat, exclusiv, nu sunt o chestiune legată de proprietate, ci de felul propriu sau impropriu de a folosi orașul în continuare. Din acestă cauză, dotările, mai ales legate de sănătate și învățământ, cele care într-adevăr sunt în mare deficit și la Cluj, sunt o temă de discuție publică, nu privată”, a precizat pentru EBS Radio, Eugen Pănescu.

La rândul lor, dezvoltatorii imobiliari trebuie să înțeleagă că asigurarea de facilități precum cele de educație sau sănătate le fac și locuințele mai atractive.

„Cartierele noi unde apar aceste ansambluri, cu mare viteză, au o calitate a vieții foarte scăzută, pentru că ele nu îți asigură aproape nimic altceva decât un acoperiș deasupra capului. E clară situația în care am ajuns și din acest punct de vedere eu susțin aceste tipuri de negocieri și impuneri pentru că ele completează infrastructura care în unele zone lipsește cu desăvârșire. Cumpărătorii sunt mult mai atenți și cred că vecinii și rezidenții sunt mult mai interesați ca zona în care se dezvoltă acel ansamblu să aducă beneficii nu numai pentru acel ansamblu, ci pentru întreaga zonă”, a spus Eugen Pănescu.

 

În ceea ce privește creșa din Bună Ziua, cedată municipalității de dezvoltatorii imobiliari ai unui ansamblu din zonă, conform contractului inițial, aceasta va avea 60 de locuri și urmează să fie dată în folosință în toamnă.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: