Creșele și grădinițele se redeschid la Cluj

De joi, 18 iunie, se redeschid creșele la Cluj, a anunțat primarul Emil Boc.

El a declarat că municipalitatea s-a pregătit încă de vinerea trecută pentru acest demers, iar ieri, când a apărut Ordinul Ministerului Educației, autoritățile aveau făcuți deja mai mult de jumătate din pași.

Și grădinițele urmează să se redeschidă, a precizat primarul Emil Boc.

„Cred că suntem prima Primărie din România care reușește să deschidă creșele. De joi, cei care vor dori au posibilitatea să își ducă acolo copiii. Știu că există o presiune extrem de constantă și consistentă pe acest domeniu. De luni (22 iunie, n.red.) vor fi deschise și grădinițele. Am discutat cu doamna inspector general Marinela Marc și face toate eforturile necesare ca și grădinițele să fie deschise”, a spus Emil Boc.

La Cluj există în prezent peste 1.200 de locuri în creșe și din toamnă vor fi disponibile încă 90, odată cu deschiderea Creșei „Cenușăreasa”, de pe strada Grigore Alexandrescu, unde lucrările sunt realizate în proporție de 75%.

Condiții pentru admiterea în creșe

Părinții trebuie să completeze cererea/declaraţia pe proprie răspundere, pe care o pot descărca de aici şi o vor trimite pe email unității frecventate de copii până miercuri, 17.06.2020, ora 12.00.

La revenirea în creşă (dacă cererea a fost aprobată), părinţii vor prezenta avizul epidemiologic de intrare în colectivitate eliberat de către medicul de familie.

Părinţii care doresc să aducă copiii în creşă au obligaţia să respecte măsurile de igienă şi comportament dispuse de Centrul Bugetar Creșe:

  • Copiii cu boli infectocontagioase acute nu vor fi aduși la grădiniță, creșă, afterschool.
  • Temperatura copilului se va măsura de către părinți înainte de a pleca la creșă, gradiniță, afterschool. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3°C sau mai mare), copilul nu merge la creșă, grădiniță, afterschool.
  • Transferul de obiecte sau echipamente între casă și unitate trebuie limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb și încălțăminte suplimentară.
  • Copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare. Părinții trebuie să ajute/supravegheze copiii să se spele pe mâini înainte de a pleca la creșă, grădiniță, afterschool.
  • Traseul prin curtea unității până la intrare și în incintă se va realiza pe un culoar bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică.
  • Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil.
  • Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese) prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor la cel puțin 2 m distanță între ele.
  • Se vor asigura încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite; va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii și vor fi repartizate spațiile în care aceștia își vor desfășura activitatea zilnică în mod constant.

 

Ne poți asculta și aici: