Cum a arătat luna aprilie pentru piața muncii la Cluj: 62.000 de contracte suspendate, peste 50.000 de oameni în șomaj tehnic

Piața muncii din Cluj a simțit cel mai puternic efectele pandemiei, până acum, pe finalul lunii aprilie. Numărul contractelor de muncă suspendate în județ a ajuns la un vârf de peste 62.000 în 25 aprilie, dublu față de 25 martie.

Cifrele au coborât ulterior, până la mai puțin de 45.000 de contracte suspendate în prezent. Numărul mare de contracte de muncă suspendate la final de aprilie se reflectă și în volumul mare de cereri de șomaj tehnic. Interesant este faptul că, în ciuda acestor oscilații, numărul de contracte de muncă active din județ a rămas constant în ultimele 3 luni, fiind de aproximativ 320.000.

Șomaj tehnic pentru mai bine de 50.000 de angajați

Volumul mare de contracte suspendate se resimte și în privința cererilor de șomaj tehnic. Peste 7.000 de angajatori au depus luna aceasta, până în 25 mai, solicitări de acordare a șomajului tehnic aferent lunii anterioare, aprilie, pentru mai bine de 52.000 de salariați.

Numărul solicitărilor este cu peste 70% mai mare decât cel al cererilor din luna anterioară, aferente celei de-a doua jumătăți a lunii martie, după declanșarea stării de urgență. Cifra este impresionantă, dar reprezentanții AJOFM se așteaptă la un volum asemănător de cereri și pentru luna în curs, solicitările urmând să fie depuse din 1 iunie.

Sunt firme care au reluat activitatea, ne așteptăm să fie cam la același nivel de luna asta, pentru că se acordă pe o lună întreagă, s-a prelungit perioada și atunci se acordă pentru au o lună întreagă. Vom vedea în primele zile pentru că în primele 5 zile se depun 70% din cereri ca să poată apoi, în date de 15, să plătească angajații. Este posibil Bucureștiul să ne depășească, pentru că vorbim de toate cele 6 sectoare, dar alt județ nu, sigur”, a spus pentru EBS Radio purtătorul de cuvânt al AJOFM Cluj, Ciprian Boșca.

Pentru 90% dintre salarații pentru care a fost solicitat șomajul tehnic pe luna aprilie, banii au fost deja virați.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixbay.com

 

Ne poți asculta și aici: