Cum îți transporți corect copilul iubit la bord

În jumătate din evenimentele rutiere care au loc anual în județul Cluj și în care sunt implicați și copii, aceștia nu poartă niciun fel de sistem de siguranță.

Asta arată cele mai recente date ale poliției, prezentate în cadrul unei campanii de creștere a siguranței copiilor transportați cu mașina.

Din noiembrie, polițiștii rutieri vor efectua acțiuni lunare în trafic pentru conștientizarea părinților cu privire la importanța utilizării sistemelor de siguranță atunci când pornesc la drum alături de copii.

Oamenii legii vor verifica dacă sunt utilizate scaune speciale, dar și dacă acestea sunt adaptate vârstei copilului.

„Am avut accidente rutiere în care au fost victime copii. Sunt situații în care nu au niciun sistem de retenție și sunt situații în care sunt folosite scaune care nu sunt neapărat pentru acea vârstă pe care o are copilul”, a declarat șeful Poliției Rutiere Cluj, Dan Crișan.

Părinții nu utiliezează sistemele de siguranță pentru că nu știu

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Facultatea de Științe Politice a UBB, care a inclus 800 de copii transportați cu mașina în Cluj-Napoca, un procent destul de ridicat al acestora nu erau asigurați corespunzător.

„Datele arată că peste 20% dintre copiii din Cluj-Napoca nu sunt asigurați corespunzător atunci când sunt transportați cu mașina. Dintre cei asigurați, doar 50% sunt asigurați în mod corect, în funcție de greutate, înălțime, vârstă. Odată cu creșterea lor în vârstă, în special peste 5 ani, se reduce considerabil numărul copiilor așezați corespunzător. Părinții menționează, în proporție de 40%, că nu folosesc sisteme de siguranță, din cauza lipsei de cunoștințe și conștientizare”, a aratătat cercetătorul Erika Bărăgan.

Proiectul se va desfășura în primă fază pe durata unui an.

„Cifrele denotă importanța proiectului pe care l-am demarat la Cluj. Aproximativ 700 de copii, la nivelul anului 2015-2016 erau implicați în accidente rutiere în Cluj. Dintre aceștia, la acel moment aceștia nefiind utilizatori de sisteme de siguranță complete sau corecte. Acesta este cifra pe care ne propunem să o imbunătățim. Scopul final este să eliminăm accidentările și decesele copiilor din grupa de vârstă 4-12 ani în accidente rutiere în Cluj”, precizează Ramona Brad, coordonatoarea proiectului.

Campania „Copil iubit la bord”, lansată astăzi la Cluj, este prima inițiativă de acest fel din România, în care sunt implicați atât polițiști, precum și autoritățile locale și cadre universitare.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: