Cum „lovește” coronavirusul în taximetrie și imobiliare: „După HoReCa, transportul de persoane e cel mai afectat!”

Impactul economic al crizei generate de noul coronavirus începe să se resimtă în mai multe sectoare economice ale Clujului. Două dintre cele mai dinamice activități din oraș, taximetria și imobiliarele, în care lucrează peste 5.000 de persoane și-au scăzut deja drastic activitatea.

Dar chiar dacă are un efect în lanț, orice criză poate aduce însă și oportunității, susțin specialiștii.

La Cluj există 2.500 de mașini autorizate pentru taximetrie, dintre care o bună parte sunt conduse, alternativ, de către doi șoferi. Ioan Pugna și-a redus în ultimele zile programul la 3-4 ore pe zi și la fel au făcut-o mulți colegi de ai săi. La dispeceratul cu 100 de taxiuri pe care îl coordonează, dar și la celelalte firme, comenzile au scăzut sub jumătate, susține taximetristul, vicepreședinte al Asociației Taxi Transilvania.

„Lumea a priceput că metoda cea mai bună de combatere a virusului este să stăm acasă. Și din ce vedem noi se stă acasă, impact are și faptul că s-au închis școlile, facultățile și mulți dintre studenți au plecat din oraș. S-au închis și restaurantele, mall-urile și-au redus programul și cred că după sectorul HoReCa, sectorul transportului de persoane este cel mai afectat”, a spus, pentru EBS Radio, Ioan Pugna.

„Piața imobiliară este blocată”

Peste 2.100 de persoane lucrează la Cluj în domeniul imobiliarelor, potrivit datelor disponibile, fiind unul din sectoarele cele mai dinamice ale orașului. Răspândirea coronavirsului a blocat efectiv piața, spune agentul imobiliar Gigi Ștefan, cu o experiență de aproape 20 de ani în domeniu.

„Nu se vinde nimic acum, tot ce se tranzacționează sunt antecontracte încheiate anterior. Lumea practic așteaptă să vedem ce se întâmplă. Pentru a evita contactul între oameni, nu se merge la vizionări, nu se primesc oameni în vizită la vizionări și automat piața este blocată”, ne-a declarat acesta.

Există, însă, metode de back-up prin care agenții pot desfășura o parte din activitate.

„Tehnologia este atât de avansată încât, de exemplu la vizionarea unui teren, sau a unui imobil, îți dă un share location, te duci și vezi terenul și discuți cu el (cu clientul, n.red.) prin telefon, eu așa discut, iar acum m-am axat pe terenuri”, a adăugat specialistul.

Iosif Pop: „Bursa și cursul de schimb arată în ce direcție merge economia!”

Coroborat cu faptul că domenii precum turism și HoReCa sunt direct lovite de efectele și măsurile generate de coronavirus, impactul economic se propagă în lanț și afectează mai toate sectoarele, subliniază economistul clujean Iosif Pop.

„Până la urmă ne uităm la Bursă și este barometrul cel mai sensibil. Bursa este într-o cădere continuă de două săptămâni. Asta ce înseamnă? Pe de o parte este teama ca să rămâi conectat la Bursă cu o inerție care nu știi în ce direcție merge, pe de altă parte este anticipația că acea firmă la care ai investit în acțiuni s-ar putea ca mâine să aibă niște pierderi enorme sau să dispară de pe piață… Aici se vede efectul crizei cel mai rapid și pe cursul de schimb, astea sunt elementele la nivel economic național prin care sesizezi în ce direcție se duce economia, pentru că toți, prin felul în care reacționăm, percepem că ne afectează o zonă sau alta, acolo unde am investit”, a declarat la EBS Radio, Iosif Pop.

„Sunt și oportunități. Aproape că ne-am întors în anii ’90-’95”

O criză poate însemna și unele oportunități, susține acesta. Domeniul agricol spre exemplu ar putea oferi o șansă chiar pentru românii reveniți din străinătate, din munci agricole și care dispun astfel de pricepere și probabil și de economii, în timp ce producția în domeniul sanitar ar acoperi o nevoie stringentă a acestei perioade, a adăugat Iosif Pop.

„Aproape că ne-am întors în anii 1990-1995, în care ni s-a deschis o piață foarte largă în care cine a avut curajul s-a poziționat și a făcut ceva. Astfel de oportunități sunt extrem de multe, uitați-vă că nu avem măști, nu avem combinezoane pentru medici, s-au oprit fabrici de confecții, ca să nu mai importăm. Pentru că s-a terminat stocul acolo de unde importam…”, a spus economistul.

Peste 203.000 de salariați muncesc în economia clujeană, mai mult de jumătate dintre ei în domeniul serviciilor, de la IT și servicii de suport pentru afaceri, la învățământ, sănătate, HoReCa și imobiliare. În oraș funcționează peste 17.500 de societăți comerciale, cu o densitate la nivelul mediei europene, de peste 53 de firme la mia de locuitor.

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: