Darea în folosință a 18 noi kilometri de autostradă între Cluj și Târgu Mureș ar putea fi amânată

Deschiderea a încă 18 noi kilometri de autostradă, pe distanța dintre Cluj și Târgu Mureș, riscă să fie amânată din cauza întârzierii la realizarea nodului rutier de la Chețani.

Porțiunea dintre Iernut și Chețani, în județul Mureș, va fi gata până în vară, însă nodul rutier de la Chețani are șanse mici să fie finalizat până atunci. Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a declarat recent că ia în calcul inclusiv preluarea lucrării în regie proprie, astfel încât cei 18 kilometri să devină circulabili în luna august. Chiar dacă se va apela la o soluție provizorie, porțiunea de autostradă dintre Iernut și Chețani va deveni, cel puțin pentru câteva luni, una de tip “muzeu”, spune administratorul asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea:

„Compania va trebui să termine câteva bretele din nodul respectiv ca să folosim nodul parțial și să putem să circulăm pe cei 18 kilometri între Chețani și Iernut. Dacă vor lua acest lot în regie proprie și o să termine acele bretele nu o să le ia o lună-două, o să le ia mai mult. Până la finalul lunii septembrie, dacă mâine s-ar rezilia contractul, nu văd cum ar fi gata ceea ce avem nevoie din nod ca să putem circula. Este cert că vom avea muzeu, întrebarea este cât timp?”, a declarat, pentru EBS Radio, Ionuț Ciurea.

Situația tronsonului dintre Iernut și Chețani nu reprezintă o premieră pe autostrada Transilvania. Porțiunea de 9 kilometri dintre Nădășelu și Gilău a fost finalizată în noiembrie 2017, însă a fost deschisă doar un an mai târziu, pentru că podul peste Someș nu fusese încă realizat.

Cei 18 kilometri între Iernut și Chețani se vor uni cu alți 14 kilometri, funcționali deja, între Iernut și Ungheni. Pe Autostrada Transilvania mai sunt deschiși peste 60 de kilometri între Nădășelu și Câmpia Turzii.

Puțin probabil să se circule în acest an și pe două dintre loturile autostrăzii Sebeș-Turda

Loturile 1 și 2 ale autostrăzii Sebeș-Turda au șanse mici de deschidere în acest an. Deși primul lot, cu o lungime de 17 kilometri între Sebeș și Alba Iulia, este realizat în procent de 84%, mobilizarea constructorului este insuficientă, a declarat recent directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Mariana Ioniță. Șoferii pot avea șansa să circule totuși pe primul lot, cu condiția ca doar jumătate din tronson să fie deschis în acest an, a precizat administratorul Asociațiie Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea.

În acest moment, 29 de kilometri ai autostrăzii Sebeș-Turda sunt deschiși circulației, între Turda și Aiud.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: