Povești din tenis, cu Gabriel Morariu. De la refrenul românesc al lui Djokovic, la antrenorul Nadal

Gabriel Morariu, jurnalist sportiv specializat în tenis, a colindat mapamondul la marile turnee dedicate unui sport redevenit extrem de popular în România ultimilor ani. Pornind de la vasta sa experiență, am discutat cu comentatorul și corespondentul Digi Sport pe tema primului turneu feminin WTA din istoria Clujului organizat în această săptămână și am depănat împreună câteva din întâlnirile sale cu legende ale tenisului mondial.

E vineri la amiază și se apropie meciul Mihaelei Buzărnescu de la Winners Open WTA Cluj. Este singura româncă rămasă în competiție,  iar Gabriel pare că revine spre centrul de presă… În fapt se abate, pentru a o urmări pe Miki la sesiunea de antrenament. Ar fi putut rămâne minute în şir la studiu, dar l-am conturbat reamintindu-i de o mai veche solicitare de a ne împărtăși din experiențele sale din lumea marilor turnee de tenis. Pe atunci nu se prefigura un turneu WTA la Cluj, așa că am schimbat acum perspectiva şi am pornit discuția de la evenimentul istoric, la propriu, pentru oraș.

„S-a improvizat cu mult bun gust!”

„E extrem de important să existe un turneu WTA în România, fie că e la Bucureşti, fie că e la Cluj, fanii s-au obișnuit să fie în capitală, însă acum cu această locaţie atractivă şi pentru fani şi pentru cei care investesc, a fost posibilă organizarea turneului. Organizarea a impresionat, am fost la multe alte turnee şi pot spune că se ridică la nivelul standardelor pe care le-am văzut, chiar în SUA sau în alte părţi ale Europei. Arată foarte bine arena centrală, îmi amintesc că și la București era o tribună improvizată, cumva și aici la fel. Arată foarte bine complexul, are și teren de padel, include și alte activități, îmi amintesc că și prin Dubai era tot așa o diversitate, chiar și pe la Roma, existau terenuri de padel, de hard, de zgură. Acest complex nu a fost creat special pentru un turneu de tenis, așa cum se întâmplă cu majoritatea turneelor, aici s-a improvizat, însă s-a improvizat cu foarte mult bun gust și cei care au hotărât atât poziționarea atât a terenului central cât și restul amplasamentului, au făcut-o foarte bine”, spune Gabriel Morariu.

Miză sportivă, dar și financiară pentru jucătoare

Am discutat cu Gabriel Morariu și despre implicațiile participării jucătoarelor la turneul de la Cluj, între acestea numărându-se și nume cunoscute, precum Alize Ccrnet, Andrea Petkovic sau Lesia Țurenko. Titlul le poate aduce jucătoarelor un salt de minim 20 de poziții în clasamentul WTA, cu atât mai spectaculos pentru competitoarele aflate mai departe de Top 100. Pentru acestea, în special,  miza este și una financiară, în condițiile în care deplasarea și pregătirea oricărui turneu implică multiple costuri, inclusiv la nivel de staff. „Cum spunea un jucător spaniol, tenisul e ca un sat cu 3.000 de oameni, în care 150 o duc bine”, exemplifică el.

Valoarea totală a premiilor de la Winners Open WTA 250 de la Cluj, 235.000 de dolari – împărțiți pe probe, de simplu și dubli, respectiv pe performanțele din turneu – nu este în acest sens una neglijabilă.

Totodată, dacă punctele de aici propulsează o jucătoare în drumul spre Top 100, odată ajunsă acolo, sportiva are asigurată prezența pe tabloul principal de Grand Slam, ceea ce presupune din start un cec de aproximativ 50.000 de dolari, explică jurnalistul sportiv.

Ar fi important ca turneul WTA din acest an de la Cluj să se reediteze, este de părere Gabi Morariu: „Cu siguranță organizatorii vor învăţa din această experienţă, nu cred că şi-au închipuit exact la ce se înhamă, ar fi important să existe continuitate şi ca brand şi pentru jucătoarele din România, să evolueze acasă, poate vom avea şi mai multe jucătoare din România importante la start”.

Miami, turneul de suflet

După cum explică pe site-ul propriu, tiebrak.ro, Morariu colindă din 2013 lumea în lung și-n lat la mari turnee pe tenis, în general pe urmele Simonei Halep, respectiv ale competițiile de profil transmise de postul tv pentru care lucrează.

Cum Federația internațională a limitat odată cu pandemia contactul direct al jurnaliștilor cu sportivii, de un an și jumătate nu a mai participat la vreo competiție din străinătate, iar de una îi este cel mai dor: turneul de la Miami, atât datorită climei, cât și faptului că a văzut prima dată într-un turneu de afară pe Simona Halep, respectiv pe Djokovic și Nadal.

Refrenul românesc al lui Djokovic

Gabi Morariu se mândrește că i-a intervievat în carieră pe toți cei patru tenismeni care au dominat acest sport în ultimul deceniu jumătate: Djokovic, Federer, Nadal și Murray. Întâlnirea cu Djokovic a fost și una amuzantă:

„La un moment dat a început să cânte în română piesa de la Sistem, ‘Nu mai ești cum te știu / Sufletul tău e prea pustiu…’. El nu înțelege română, dar a memorat aceste versuri, piesa Senzații,  de la Sistem, pentru că a stat în cameră timp de doi ani cu Victor Ioniță, fost antrenor atât al Soranei Cârstea, cât și al Simonei Halep. Ioniță asculta piesa pe repeat, era în vogă și Djokovic a memorat textul. E un jucător și un om foarte deschis, foarte glumeț. Așa, interviurile cu Murray și cu Federer au fost strict pe tenis, ei întruchipează cumva imaginea jucătorului serios, care se concentrează pe ce are de făcut pe teren, nu există floricele. În schimb, cu Djokovic poți râde oricând, așa cum îl vezi pe teren exprimându-și trăirile atât cele pozițive, cât și pe cele negative, așa face și în viața de zi cu zi, nu e un robot, să își ascundă trăirile”.

La Academia lui Nadal

Gabi Morariu a mărturisit că, dincolo de susținerea pentru Simona Halep, a fost un fan al franțuzoaicei Justine Henan, fost număr 1 mondial, restrasă însă destul de devreme din circuit, din cauza unor accidentări. La masculin, este în tabăra Nadal, mărturisire de evitat, pentru a păstra obiectivitatea meseriei, dar fezabilă în contextul în care televiziunea unde lucrează nu mai transmite momentan meciurile din circuitul ATP.

Cu Nadal a avut parte de un interviu-fluviu, facilitat de faptul că s-a desfășurat în spaniolă, limba preferată de „regele zgurii” pentru interviuri. Mai impresionantă a fost însă deplasarea la Academia lui spaniolului din Manacor, Insulele Baleare.

„Am fost primul jurnalist din România care am fost acolo, am făcut tot turul, sunt 27 de terenuri, chiar dacă el e regele zgurii, trei sferturi din terenuri sunt de hard, pentru că a spus, tenisul prezentului și cel mai probabil și al viitorului se va juca în continuare pe hard, zgură se joacă undeva la 3 luni pe an, poate și mai puțin și vrea să își instruiască elevii să se pregătească mai bine pe hard. De fiecare dată l-am văzut atent, deși era numărul 1 în lume, sau numărul 2, stătea cu răbdare și se uita la jucători de 13-14 ani și le spunea ‘cotul mai sus, mișcarea așa, făcea și el pe antrenorul, deși până la urmă e Academia lui, se implică trup și suflet. A investit sume considerabile acolo, spunea Federer la un moment dat că dacă vreodată copiii lui vor vrea să facă tenis îi va da la Academia lui Nadal”, relatează Gabi Morariu.

El este de altfel în relații foarte bune cu echipa jucătorului spaniol, în special cu unchiul său, Toni Nadal, fost antrenor al lui Rafa.

Ascultați mai jos întreaga discuție cu Gabriel Morariu, în care am mai vorbit și despre stadiul tenisului feminin românesc, dar și a celui masculin, respectiv despre emulația creată de performanțele obținute în ultimii ani de Simona Halep și celelalte jucătoare din România.

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: