„Cum ar fi ca informația să vină doar de la politicieni și instituții?”

Cât de relevantă social mai este astăzi profesia de jurnalist, cât de mult s-a erodat statutul profesiei în era digitală au fost două din întrebările lansate în dezbatere de Ovidiu Cornea la ediția de joi, 20 mai, a emisiunii Forum EBS. Inivtații săi au fost Codruța Simina, jurnalist la PressOne și Ștefan Chețan, student în anul 3 la Jurnalism inițiator al unui proiect media independent. 

Presa interbelica
Cititori de ziare, în perioada interbelică, lângă lacul Chios din Cluj-Napoca. FOTO Arhivă / Facebook APPC

 

Discuția a avut loc și în contextul în care miercuri Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC), cea mai activă asociație a breslei, din țară și-a ales joi noua conducere, Codruța Simina fiind desemnată președinte. Contextul general a fost dat de faptul că jurnaliștii ajung în ultimii ani la public în special, dar nu numai, prin intermediul rețelelor sociale, în concurență uneori cu postările de Facebook, vlogurile, sau cu clipurile devenite virale în online. În ce măsură publicul mai are dorința de a consuma un produs media și cu ce dificultăți, inclusiv financiare, se confruntă cei care încearcă să aducă publicului informații documentate, verificate, au fost alte întrebări lansate în discuție.

„Oamenii nu mai vor să fie informați, ci să le fie validate părerile!”

Se erodează statutul de jurnalist, prins între exigențele profesiei și venituri mai degrabă modeste?

„Mi se pare îmbucurător faptul că în continuare există oameni care merg la Faculttatea de Jurnalism și vor să facă meseria asta în continuare. Poate că statutul se erodează, așa cum spui, dar putem, să ne închipuim o lume în care am afla informații doar de la politicieni și instituții publice? Adică am avea încredere în informați asta, cât adevăr ar fi în ele?”, s-a întrebat, retoric, Codruța Simina.

Jurnalista a spus că este îngrijorată mai degrabă de schimbarea modelului consumatorului de media: „Oamenii nu mai vor să fie informați, vor să le fie validate părerile, abia aici intrăm pe un teren foarte alunecos, pentru că da, există o parte din jurnalism care asta face, validează păreri și opinii și el merge foarte bine și în gneral se viralizează. Dar nu cred că putem să păstrăm societăți democratice, fără o presă care începe de la știre”, a spus Codruța Simina.

Declarația în format AUDIO, mai jos:

 

Jurnalista Press One, care a fondat și portalul de combatere a știrilor false Misereport, a vorbit despre satisfacțiile profesionale cele mai recente, precum determinarea Guvernului să fie transparent în privința publicării componenței echipelor premierului și vice-premierului, respectiv ștergerea din mediul online ale unor conturi false ale senatoarei Diana Șoșoacă.

„Când câștigi mai puțin decât un casier, îți pui întrebări!”

„Într-adevăr nu e o meserie bănoasă, mai ales când abia ieși de pe banca facultății, am câștigat mai puțin decât un angajat la Lidl. Și atunci te întrebi: ‘Am făcut o facultate, 3 ani, unii au plătit și o taxă, cum se poate să iau un salariu cât minimum pe economie, poate și mai puțin, în cazul contractelor pe drepturi de autor?’. Te întrebi: merită sau nu merită? Eu am considerat că nu a meritat să rămân pe unde am lucrat din perspectiva asta financiară, dar nu consider că este o problemă a managerilor că nu vor să dea, poate unii vor, dar nu au de unde, vorbim de subfinanárea presei, care se vede tot mai mult și de modele de business, bazate pe click-uri și atunci se fac compromisuri, unele compromisuri de genul acesta eu nu am vrut să le fac”, a spus Ștefan.

Declarația AUDIO mai jos:

Ștefan Chețan a pus bazele unui proiect media online, dezvoltat în facultate, Betanovacluj, pe care speră să îl dezvolte și chiar monetizeze, alături de mai mulți colegi și colaboratori. El a mărturisit pe de altă parte că are colegi cu potențial jurnalistic real care au ales să lucreze însă în alte domenii, precum PR, unde au reușit să fie mai bine plătiți pentru un programa de lucru mult redus.

Ce motivează un jurnalist, posibile modele de business în presă și reconversie spre alte domenii au fost alte teme abordate la Forum EBS. Puteți asculta întreaga emisiune, mai jos:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: