De ce mai merită să ne preocupe poveștile Clujului?

Cultivarea spiritului civic, dezvoltarea respectului pentru propriul oraș, dar de ce nu și o evadare din realitatea cotidiană, marcată în prezent de pandemie, sunt principalele argumente aduse de specialiști dar și simpli clujeni pentru redescoperirea poveștilor orașului.

O parte din zidurile celei de-a doua incinte medievale a Clujului. Foto arhivă / bjc.ro
O parte din zidurile celei de-a doua incinte medievale a Clujului. Foto arhivă / bjc.ro

Istoria Clujului continuă să atragă atât istorici din oraș, care explorează povești sau episoade mai puțin cunoscute publicului larg, dar și numeroși clujeni, de origine, sau adoptați de oraș, lucru vizibil inclusiv la diversele tururi ghidate, mai puține în timpul pandemiei, dar altfel o obișnuință a vieții urbane de Cluj.

De o audiență numeroasă a avut parte și lansarea celui mai recent volum pe temă, „O istorie povestită a Clujului”, o transcriere a unei serii de dialoguri purtate de profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici cu jurnalistul Daniel Moșoiu. Momentul ne-a oferit pretextul de a întreba atât autorul, cât și alți specialiști prezenți la lansare, dar și simpli clujeni, dacă și de ce mai merită să facem incursiuni în poveștile orașului.

„Cartea sper că va interesa, pentru că este scrisă într-un stil colocvial, va urma probabil și volumul doi, pentru că m-am oprit din motive obiective, la perioada interbelică. Dacă nu îți cunoști orașul,  nu ai cum să îl respecți, scriu aceste cărți cu un scop, clujenii să își învețe orașul, să îl respecte, plus că te ajută să îți dezvolți și spiritul civic, noi nu avem încă o societate civilă în adevăratul sens al cuvântului”, a spus autorul cărții amintite, Vladimir Bogosavlievici.

„Dar mai există altceva despre care să vorbim, când stai blocat sub măști, în apartamente, nu îți rămâne decât să reinventezi orașul din cuvinte. Suntem sclavii poveștilor, teoria mea este că dacă nu ai povești, mituri, legende, bârfe măcar, murim, nu putem fără”, a opinat, cu umoru-i binecunoscut, Ovidiu Pecican. „Marile secrete pot fi de acum 5 minute, dar marile mistere sunt mai îndepărtate în timp”.

Ascultați mai jos materialul realizat de Ovidiu Cornea:

La rândul său, istoricul Mihai Hassan, specializat în studiul criminalisticii medievale, crede că volumele de popularizare a poveștilor Clujului sunt necesare, însă este important ca oamenii să le și citească. Ascultați mai jos un scurt interviu cu acesta:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: