Deciziile online ale administrației Clujului: exproprieri pentru La Terenuri și bani pentru școli și proiecte sociale

În prima ședință de Consiliu Local desfășurată online, municipalitatea a aprobat demararea exproprierilor pentru La Terenuri și alocări a peste 2,5 milioane de lei pentru proiecte sociale.

De asemenea, au fost aprobate bugetele pentru două proiecte masive de investiții, cu bani europeni, la liceul „Onisifor Ghibu” și școla „Nicolae Iorga”.

Exproprieri cu obiecții, pentru La Terenuri

Autoritățile au aprobat începerea exproprierilor pentru realizarea unei baze sportive și a unui parc în zona La Terenuri din Mănăștur. Investiția urmează să includă terenuri cu nocturnă pentru sport în aer liber, un skatepark, dar și o sală pentru squash, escaladă sau aerobic. De asemenea, vor fi amenajate aproape 2 hectare de spații verzi, dar și stații de bikesharing și locuri de parcare.

Pentru realizarea obiectivelor urmează să fie expropriate zeci de proprietăți, dar prețul fixat de evaluatorul extern îi nemulțumește pe deținătorii unora dintre terenuri. Aestea au fost încadrate la categoria parcele neconstruibile, ceea ce le scade nejustificat valoarea, a spus în cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi Lucian Napeu, unul dintre proprietari:

 

Specialiștii Primăriei au transmis, la rândul lor, că evaluarea terenurilor a fost făcută de un expert extern și că respectă reglementările urbanistice și legale. Primarul Emil Boc:

 

Valoarea investițiilor în baza sportivă La Terenuri ajunge la peste 40 de milioane de lei. Patru asocieri de firme s-au înscris la licitația de proiectare și execuție, iar ofertele se află în faza de evaluare financiară.

Spații moderne de învățare pentru peste 1.100 de elevi

Chiar dacă acum cursurile sunt suspendate, în viitor peste 780 de elevi de gimnaziu de la Liceul „Onisifor Ghibu”, din cartierul Grigorescu, urmează să beneficieze de condiții moderne de învățare, printr-un proiect de modernizare care ajunge la aproape 30 de milioane de lei.

Investițiile presupun reabilitarea corpului de clădire destinat elevilor de gimnaziu, din prezent și construirea unui imobil nou, cu 4 niveluri. Va crește astfel numărul de săli de clasă, la 33 și de laboratoare, la 9, iar dotările existente, de la echipamente la rețele de utilități, vor fi modernizate.

Bugetul proiectului, acoperit în cea mai mare parte din fonduri europene, a fost aprobat în ședința Consiliului Local de miercuri, fiind în curs de pregătire contractul de realizare a lucrărilor, după licitația lansată la început de an. Singura ofertă depusă se află în faza analizei financiare.

În aceeași ședință de Consiliu Local a fost votată și valoarea investițiilor pentru modernizarea Școlii gimnaziale „Nicolae Iorga”, din cartierul Iris, prin reabilitarea clădirii existente, dar și construcția unui imobil nou, cu 3 niveluri. Vor rezulta 18 săli de clasă și 3 laboratoare. Investițiile ajung la peste 25 de milioane de lei, dintre care 16 milioane de lei bani europeni. Peste 450 de elevi vor beneficia de investițiile de la această școală.

2,5 milioane de lei pentru proiectele sociale

Peste 2,5 milioane de lei au fost alocate în ședința Consiliului Local de luni pentru mai multe ONG-uri care desfășoară proiecte sociale în oraș.

Au fost alocate peste 130.000 de lei către Policlinica fără plată și alți 150.000 de lei pentru Centrul Sfântul Nectarie, care asigură îngrijiri paliative în special bolnavilor cu afecțiuni oncologice în fază avansată.

Și serviciul de sfaturi medicale pediatrice Peditel a obținut o finanțare de 55.000 de lei. Între celelalte asociații care au obținut finanțare se numără Asociația Autism Transilvania, Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului, asociația Caritas și Fundația Medical-Creștină Christiana. Asociațiile finanțate de la bugetul municipalității oferă servicii importante în comunitate, în contextul măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului, au precizat autoritățile locale.

În timp ce proiectele sociale au obținut finanțare în ședința de luni, primarul Emil Boc a declarat recent că în privința proiectelor culturale, pentru care alocările anuale sunt mai substanțiale, finanțările sunt în stand by, pe fondul suspendării evenimentelor în perioada următoare.

Ședința de Consiliu Local de astăzi a fost prima desfășurată online, în sistem de videoconferință și a inclus pe ordinea de zi 57 de proiecte.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: