Dezvoltarea localităților din jurul Clujului, o provocare pentru infrastructura de educație din Cluj-Napoca

Comunele Florești, dar și Baciu și Apahida, au avut o creștere spectaculoasă a numărului de nașteri în ultimii cinci ani, potrivit realizatorilor unui studiu coordonat de Banca Mondială. Specialiștii spun că un efect al acestei situații va fi presiunea și mai mare, de anul viitor, pe școlile din Cluj-Napoca.

Florești, Cluj-Napoca, demografie, copii

 

În cele 3 localități se nasc peste o mie de copii în fiecare an, aproape dublu față de 2010.  Cele mai multe nașteri raportate la totalul populației județului sunt în Florești: peste 700, în fiecare an. Una din explicații este aceea că familiile tinere, deși lucrează la Cluj-Napoca, preferă să locuiască în zona metropolitană, spune sociologul Norbert Petrovici:

„E vorba de cuplurile tinere, care merg să locuiească, cel puțin pentru începutul vieții maritale, în aceste locuri. În Cluj, suprafața locuită aproape s-a dublat în zece ani. S-a construit foarte mult. Avem o creștere astăzi cu 5 mii de oameni. Practic, populația Clujului a rămas constantă, dar oricine se căsătorește merge mai degrabă în afară.”

Însă cei mai mulți părinți aleg să își înscrie copiii la școli din Cluj-Napoca, astfel că numărul viitorilor elevi va continua să crească, spune sociologul Norbert Petrovici. Începând din 2021 vom vedea primele generații sau cohorte mult mai mari din Florești, dar și din Baciu sau Apahida, spune el, iar numărul școlilor în aceste localități este mult prea mic.

E nevoie de implicarea fiecărei administrații locale

Autoritățile din Cluj-Napoca au aplicat câteva soluții, dar afirmă că, în cele din urmă, responsabilitatea este a fiecărei primării în parte.

„Am început încă de ceva vreme să extindem transportul public  și în zone limitrofe Clujului, adică în Florești, Apahida, Baciu, Feleacu, Chinteni. În ce privește infrastructura de învățământ, cred că este reponsabilitatea fiecărei unități administrative teritoriale să asigure pentru cetățenii săi condițiile necesare pentru a merge copii la creșă, la grădiniță, la școală. La Florești discutăm de o populație care a ajuns la peste 50.000 de locuitori, Apahida, de asemenea, cu o populație care depășește 10.000 de locuitori.”

Totuși, unele autorități locale, din zona metropolitană, au deja în vedere dezvoltarea infrastructurii de învățământ, spune inspectorul școlar general Marinela Marc:

„S-au construit o creșă, o grădiniță nouă, și acum o școală nouă, chiar îi invit pe toți părinții tineri care locuiesc în Florești, dar lucrează în Cluj, să o viziteze, pentru că nu ar fi sănătos când ai asemenea condiții  europene să îți chinui copilul și să îl aduci să facă naveta în Cluj. Este o clădire cu spații suficiente, unde nu se intersectează ciclul primar, ciclul gimnazial, o școală cu dotări de ultimă generație. Table interactive în fiecare sală, mobilier, profesori calificați, personal suficient.”

 Studiul Băncii Mondiale va contribui la realizarea strategiei de dezvoltare a județului, în următorii ani.

Ne poți asculta și aici: