Directorul Terapia, pentru EBS Radio: “Am adus două milioane de doze de hidroxiclorochină, din Ungaria”. “Dacă va fi cazul, vom produce și la Cluj!”

Producătorul clujean de medicamente Terapia a adus în România două milioane de comprimate de hidroxiclorochină, și ar putea produce și la Cluj, începând din toamnă, acest medicament considerat cu potențial de tratare a pacienților COVID. Astfel, Terapia ar urma să se alăture companiei Antibiotice Iași care va produce încă din această săptămână medicamentul.

stocuri medicamente

Cele două milioane de doze importate de compania clujeană provin de la o firmă producătoare din Ungaria, parte a aceluiași concern și au fost livrate către compania națională Unifarm, care va asigura distribuția în țară. Până în toamnă, Terapia ar urma să importe o tonă de materie primă, din care va putea produce 2 milioane de comprimate. Asta dacă va exista în continuare cerere, în condițiile în care medicamentul este destinat primordial persoanelor cu afecțiuni reumatologice, chiar dacă este utilizat acum și în tratamentul coronavirusului:

“Deocamdată el se află în faza de studii clinice, care sunt încurajatoare, dar încă nu există date suficiente. În momentul în care s-a aflat de această utilizare a medicamentului, care nu este încă demonstrată de studii clinice, atunci foarte mulți medici l-au utilizat împotriva coronavirusului și atunci a dispărut din farmacii. Așa încât noi l-am adus, există, Unifarm îl distribuie, probabil că în circuit închis, în spitale, și pacienții vor beneficia de el, fie că e vorba de pacienți cu afecțiuni reumatologice, fie că la indicația medicului sunt pacienți care sunt infectați cu coronavirus”, a spus, pentru EBS Radio, Dragoș Damian.

Compania Antibiotice Iași este prima din România care va începe producția de comprimate de hidroxiclorochină, urmând să realizeze un stoc de aproximativ 3.5 milioane de comprimate. Medicamentul este cunoscut sub denumirea comercială de Plaquenil.

“Niciun medicament pentru Covid nu este dovedit clinic, încă, în mod concludent!”

La această oră, niciun medicament nu a fost dovedit încă, fără echivoc, drept eficient în tratamentul Covid-19, a subliniat directorul Terapia.

“Toate medicamentele sunt în faza de studii clinice sau de studii compasionate (aflat în studii, dar încă neaprobat, admis pentru folosire în cazuri grave pentru care este studiat, n.red) și de a experimenta dacă au efecte asupra coronavirusului. Încă nu există dovezi concludente, sunt câteva date încurajatoare, dar nu există dovezi concludente. La niciunul… Pentru ca un medicament să își dovedească eficiența și siguranța durează între 6 luni și 2 ani. Ori Covid-19 fiind o boală care a început în urmă cu o lună, va mai dura ceva timp pentru ca datele clinice să fie coroborate, să se ajungă la concluzii clinice și medicamentul să fie fabricat în dozele necesare. În acest moment, foaia de parcurs este protocolul terapeutic al OMS, care a fost asumat și în România și acele medicamente sunt testate în acest moment, live, să zic așa, urmând ca datele clinice să dovedească care medicament este într-adevăr eficient, în funcție de severitatea bolii, de simptomele bolii, de gradul bolii și așa mai departe”, a declarat Dragoș Damian.

“Remdesivir-ul este sub patent, dar este tot în fază de teste”

Referitor la eventualitatea producerii medicamentului Remdesivir și în România, șeful Terapia a ținut să precizeze:

“Remdesivir este un medicament aflat sub patent, este tot așa în fază de studii clinice, dacă compania care îl fabrică ne permite, atunci orice fabrică din România teoretic ar putea să îl ambaleze. Lumea trebuie să știe două lucruri: Primul este că toate aceste medicamente sunt în fază experimentală, nu există dovezi concludente dacă aceste medicamente sunt eficiente, câte dintre ele și cum trebuie administrate. Și al doilea lucru care trebuie știut este că aceste medicamente nu sunt niște medicamente pe care să le iei, să le cumperi din farmacii, să le ții în dulăpiorul de medicamente și le iei când ai nevoie. Aceste medicamente se iau strict la recomandarea și instrucțiunile medicului infecționist sau a celui care decide asupra utiizării”, a explicat Dragoș Damian.

 

Ovidiu Cornea

 

Citește și:

Medicamentul Plaquenil va fi produs și în România. La Cluj este cerut de urgență