Dr. Virgil Musta, infecționist: „Elevii trebuie să revină la școală”. Ce măsuri propune pentru a preveni formele grave de Covid-19

Medicul infecționist Virgil Musta, de la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, spune că este important ca elevii să revină în clase, din toamnă. El face și câteva recomandări pentru ca epidemia să fie ținută sub control.

Medicul spune că cei care s-au confruntat direct până acum cu efectele pandemiei sunt obligați să facă o analiză cât mai obiectivă a informațiilor pe care deja le au, astfel încât să ofere părinților, profesorilor și bineînțeles copiilor o perspectivă cât mai realistă a situației în care ne aflăm la mai puțin de o lună de la începerea noului an școlar. Iar el asta a făcut.

Ce se știe până acum? Citând studii de specialitate și bazându-se și pe ce a văzut în spital, medicul infecționist a arătat pe pagina City Doctors-comunitate pentru sănătate! că numărul copiilor depistați pozitiv cu SARS-CoV-2 a fost într-adevăr mult mai mic comparativ cu cel al adulților, foarte puțini dintre ei făcând forme mai grave, în special cei care aveau deja alte probleme de sănătate precum malformații congenitale, diabet zaharat, obezitate sau altele.

„Marea majoritate a formelor la copii sunt asimptomatice sau minim simptomatice, ceea ce face foarte dificil depistarea copiilor pozitivi. În același timp, copiii care au contactat virusul îl pot transmite mai departe, în familie sau la alte persoane cu care intră în contact, iar dacă aceste persoane sunt mai vulnerabile, pot dezvolta forme grave”, arată dr. Vigil Musta.

Într-un studiu efectuat pe 70.000 cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, s-a observat că doar 1,3% dintre acestea, au fost copii iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare (0,4%,din totalul cazurilor), majoritatea fiind forme asimptomatice și ușoare. Dintre copiii pozitivi, doar 1,7% au necesitat internare în secția de ATI, a mai arătata acesta.

Cum se pot întoarce copiii în clase

„Eu consider că este bine ca elevii să revină la școală, evident cu condiția să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior, dar pentru că va fi foarte dificil să ținem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât și la familiile acestora”, a spus medicul infecționist, care propune câteva măsuri care trebuie asumate și respectate, lucru pentru e nevoie de o colaborare adevărată și continuă între oficialități, medici, părinți, profesori și copii.

Măsurile propuse de medic:
– părinții trebuie să aibă un rol esential în triajul epidemiologic zilnic. Ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului și să decidă netrimiterea acestuia la școală. Bineînțeles că e nevoie de un ghid clar de instrucțiuni transmis tuturor părinților în acest sens, plus consultarea medicului de familie, pentru că este esențial ca, în primul rând, copiii care au deja simptome posibile de Covid-19 să nu ajungă la școală, cât nici cei despre care părinții știu că au intrat în contact cu persoane dovedite pozitiv covid-19.
– copiii care sunt mai vulnerabili și mai predispuși la a face eventuale forme grave, mă refer aici la copiii care au deja alte probleme de sănătate precum malformații congenitale, diabet zaharat, obezitate etc ar trebui să facă cursuri online.
– aceleași măsuri pentru cursuri online ar trebui luate și în cazul copiilor care au contact direct în familie cu persoane adulte vulnerabile, cărora le-ar putea transmite virusul, iar aceștia ar putea dezvolta forme grave – bătrâni, diabetici, cardiaci, etc. Sau dacă îi trimit la școală, să reducă acasă contactul copiilor cu aceste categorii de persoane.
– educarea de către părinți și profesori a copiilor, pe limbajul lor, specific fiecărei vârste – la fel, pe baza unui ghid recomandat – pentru a înțelege si accepta singuri măsurile de bază pentru prevenție, dar și pentru eventuala recunoaștere a unor posibile simptome.
– urmărirea de către părinți a respectării măsurilor de protejare a copiilor și când nu sunt la școală, respectiv evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor și igiena permanentă a mâinilor, pentru a nu se contamina în comunitate.
– unitățile școlare trebuie să se organizeze astfel încât să evite activitățile cu risc epidemiologic crescut (aici trebuie analizată pur și simplu fiecare activitate în funcție de potențialele riscuri și luate măsuri specifice punctuale, ex. ore de sport care nu trebuie ținute în săli de sport mici și neaerisite etc).
– în unitățile școlare trebuie evitată supra-aglomerarea claselor, o parte dintre elevi pot rămâne acasă pentru a urmări online cursurile, prin rotație (poate cu prioritate pentru online pentru cei cu risc sau care au în familie persoane vulnerabile). Dar aici, foarte important este ca grupele formate să se mențină în aceeași structură, astfel încât dacă se depistează un caz pozitiv, să nu fie afectată pentru izolare decât grupa acelui copil, iar cealaltă să poată veni la școală (de exemplu, dacă o clasă de 30 de elevi se împarte în două grupe de câte 15 elevi, grupele să-și păstreze exact aceeași structură și să vină pe rând la școală, câte 2 săptămâni fiecare grupă, iar dacă există un caz pozitiv într-o grupă, va fi izolată doar acea grupă).
– unitățile școlare trebuie să asigure o dezinfectare zilnică claselor, cât și posibilitatea spălării pe mâini a copiilor.
– în pauze, clasele trebuie aerisite, iar ideal ar fi ca grupele de copii care sunt la școală să păstreze distanța între ele, chiar dacă vor ieși în curtea școlii (știu că acest lucru este greu de realizat, dar nu imposibil dacă se stabilește un anumit flux și eventual orar pe clase), sau cel puțin masca să fie obligatorie atunci când se întâlnesc clase diferite de copii (pentru că în interiorul unei grupe de copii prezente la școală este practic imposibil să se păstreze permanent distanța fizică între copii este important ca măcar grupele diferite să nu se apropie).
– cadrele didactice trebuie să cunoască foarte bine posibilele simptome pentru Covid-19 și să nu vină la școală dacă constată astfel de manifestări.
– cadrele didactice trebuie să păstreze distanța fizică de 2 metri în clase față de elevi și să poarte obligatoriu mască în timpul orelor, cât și în interiorul școlii, în general.
– să existe în fiecare școală un regulament de ordine interioară dedicat masurilor Covid-19, semnat și respectat de profesori și elevi, precum și un regulament asumat și de părinți.
– să existe o comunicare permanentă, deschisă și constructivă între profesori, părinți și elevi pentru informare, consultare si decizii.

 

Ne poți asculta și aici: