E nevoie de sânge la Centrul de Transfuzii: „Cererea e constantă, iar numărul donatorilor a scăzut simțitor”

Centru Regional de Transfuzii de la Cluj are nevoie de sânge și în această perioadă. Numărul donatorilor a scăzut de la 70 de persoane zilnic, la mai puțin de jumătate, din cauza temerilor legate de pandemia de coronavirus.

Necesarul de produse sanguine ale pacienților din spitale s-a menținut relativ constant, spun reprezentanții Centrului de pe strada Nicolae Bălcescu.

„Devine o reală problemă să putem asigura necesarul de componente sanguine din spitale. Motiv pentru care fac apel la responsabilitatea persoanelor perfect sănătoase, care știu că nu au avut contact cu persoane bolnave de coronavirus, sau n-au venit în contact cu persoane venite din străinătate, din zonele cu risc epidemiologic. Pot să vină liniștite la donare”, a explicat directorul Centrului Regional de Transfuzii Cluj, doctorul Adriana Sime pentru EBS Radio.

Nevoie specială este, în continuare, la  grupe de sânge cu RH negativ, minoritare în rândul populației, dar toți donatorii sănătoși sunt bineveniți. Aceștia vor trecere printr-un triaj suplimentar.

„Nu se intră mai mulți deodată, ideal ar fi să poți să programezi donatorii, să nu intre toți deodată, să păstreze distanța socială, după care completează un chestionar, asemănător cu cel din aeroport, li se ia temperatura, își iau botoșei, se dezinfectează și, dacă totul este în bună ordine, urmează pasul următor, triajul Centrului de Transfuzii”, a adăugat Adriana Sime.

Criteriile de eligibilitate pentru donarea de sânge, dar și beneficiile care se acordă, potrivit legislației în vigoare, sunt disponibile pe site-ul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Cluj.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: