Florin Sabou: „Investițiile germane au ajuns în Transilvania datorită, în primul rând, apropierii de graniță”

Accesul mai ușor al companiilor germane în Transilvania decât în restul României, a fost factorul principal care a atras investițiile în această zonă, mai mult decât asemănările culturale, a declarat vicepreședintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, Florin Sabou, la Interviurile EBS Radio.

El a vorbit și despre criza auto cu care se confruntă una din cele mai puternice economii din lume:

„Ne aflăm de câțiva ani într-o formă de somnolență în ceea ce privește inovarea, inovarea într-o direcție clară. Ea nu a avut loc atunci când era ideal, lucrurile puteau să fie mai bine planificate și din zona politică și din cea economică și nu aveam gap-ul ăsta în care suntem acum de un an-doi, să se intre într-o ușoară criză, în zona de automotive, criză care în Germania este clar resimțită. Cifrele sunt din 2018 modeste și devin tot mai modeste. Această nehotărâre se face deja simțită în industrie, în care mai multe companii din Germania au dificultăți, companii care au în mare parte de-a face sau au un procent ridicat din activități legat de piața automotive. Toate aceste companii sunt companii care sunt prinse momentan în această stare de recesiune”, a spus Florin Sabou, manager al unei companii din domeniul construcțiilor de mașini cu capital german din Cluj, dar și vicepreședintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din oraș. Unitatea de producție a resimțit efectele crizei amintite, fiind necesară o restructurare a activității.

Transilvania reprezintă, alături de zona capitalei, cea mai atractivă regiune a țării pentru investitorii germani, a mai spus Florin Sabou. Dacă după aderarea României la Uniunea Europeană, startul a fost dat de companiile din domeniul serviciilor și comerțului, ulterior, numeroase firme cu capital majoritar german au deschis în România unități de producție, în domeniul electrotehnicii, al industriei prelucrătoare sau al celei auto:

„Marile investiții sau primele investiții au avut loc cu precădere în Transilvania sau în anumite zone de activitate în capitală, în București. Fiecare investiție are nevoie de infrastructură, de anumite aspecte pe plan local și Transilvania joacă un rol important în primul rând deoarece este cea mai apropiată de granița de vest. Granița terestră este cea mai folosită pentru exporturi. Transilvania este mai apropiată în mod categoric cultural de Germania, dar nu cred că se reflecta dacă poziția Transilvaniei era la sud și Muntenia era în locul Transilvaniei. Nu cred că erau diferențele de investiții pe care le-am găsit la început”, a spus Florin Sabou, membru în board-ul Camerei de Comerț Româno-Germane.

Efervescența investițiilor germane în zona Ardealului s-a tradus și în înființarea mai multor Cluburi ale Oamenilor de Afaceri, în Sibiu, Brașov, Timișoara sau Cluj. Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, cu sediul la Cluj, aniversează zilele acestea 10 ani de existență.

„Rolul acestui club a fost ca el să fie o platformă de networking și schimb de idei sau de consultanță pentru potențiali investitori germani în România. În urmă cu 10 ani era o temă mai stringentă, în sensul că era nevoie, era o foarte mare nevoie în România, de investiții din afară, în special investiții germane, erau binevenite atunci, a funcționat pe de o parte ca o formă de suport și de informații pentru companii care doreau să vină în zona Transilvaniei, știut fiind că la nivel național funcționează Camera de Comerț Româno-Germană”, Florin Sabou.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, în anul 2018, investițiile germane în țara noastră au trecut de 10 miliarde de euro. De altfel, Germania este al doilea investitor străin în România, după Olanda. Aproximativ 18.000 de companii cu capital german funcționează în țara noastră, dintre care peste 4.200, cu acționariat majoritar nemțesc.

În interviul EBS Radio, Florin Sabou mai vorbește despre cum a depășit industria auto din Germania crizele din trecut, de unde provine spiritul de disciplină german, dar și la ce semnale este atentă o companie când decide să investească într-o țară.

Ascultați interviul integral pe care Florin Sabou, vicepreședintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Cluj, i l-a acordat lui Ovidiu Cornea:

 

Ne poți asculta și aici: