FOTO | A început noul an universitar. Peste 70.000 de studenți vor învăța la Cluj

Astăzi la Cluj a început un nou an universitar, moment care a coincis cu aniversarea unui secol de învățământ românesc în municipiu.

Peste 70.000 de tineri vor studia în oraș, în acest an. Cei mai mulți sunt studenți la Universitatea Babeș-Bolyai, aproximativ 45.000, din care 11.000 sunt boboci.

Ceremonia de deschidere a avut loc în Aula Universității Babeș-Bolyai, iar ulterior mii de studenți de la toate cele șase instituții de învățământ superior au pornit în marș pe principalele străzi din centrul orașului.

„Am început marșul din fața universității și am ajuns în piață. Am fost atât de mulți, a fost așa de frumos, am rămas uimită, mi-a plăcut mult”, a spus o studentă.

„Super. O experiență unică. Clujul e cel mai fain oraș”, a spus și un student.

„Sincer, mă bucur foarte mult că au inclus celelalte universități, pentru că am ajuns și noi să îi cunoaștem, să vedem că și ei există, să vedem că nu e o competiție atât de mare. A unit foarte mult și e un spirit foarte bun acum, e super multă energie!”, a spus o altă tânără studentă.

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, le-a reamintit studenților istoricul istituției în care aceștia învață.

„Nu este un colț de rai și nici idealul de școală de pe Pământ. Dar este totuși un loc binecuvântat, care a pornit în lume cu aproape patru secole și jumătate în urmă, când se învăța în limba latină. Este un loc care și-a lăsat amprentele prin absolvenții ei în toată țara, în Europa, pe întreg mapamondul. Pășim astăzi în cel de-al 439-lea an academic calculate de la prima fondare și la al 100-lea an academic de la refondarea sa în 1919”, spus rectorul Ioan Aurel Pop.

La deschiderea noului an universitar de la Cluj a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.

„Sunteți oameni care vă găsiți repede rostul în societate și rostul vostru, indiferent dacă studiați fizică, matematică, istorie sau limba și literatura română sau muzică, rolul vostru este să faceți societatea mai bună. Asta să faceți, asta aștept de la voi: să faceți societatea românească mai bună, mai vie, mai vibrantă și mai performantă”, a fost mesajul președintelui României pentru studenți.

Toate cele șase universități de stat din Cluj-Napoca, respectiv Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, cea de Medicină și Farmacie, Universitatea Tehnică, cea de Artă și Design și Academia de Muzică Gheorghe Dima, au fost decorate de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Mare Ofiţer.

Ioana Pîrlea

 

Materialul difuzat la EBS Radio

Ne poți asculta și aici: