Lung e drumul… Baciului. Când dispare calvarul din trafic la podul Petrom?

Lărgirea podului de pe Calea Baciului, de lângă benzinăria Petrom, la patru benzi de circulație, le-a scos peri albi șoferilor timp de câteva zile, iar șirurile de mașini au ajuns chiar până la Suceagu sau Rădaia. Vestea bună este că, potrivit administratorului, în ultimul weekend din lună va avea loc ultima rundă de lucrări, care vor fi realizate noaptea.

Aglomerație bară la bară, marți, pe Calea Baciului, din cauza lucrărilor la pod. FOTO / Infor Trafic
Aglomerație bară la bară, marți, pe Calea Baciului, din cauza lucrărilor la pod. FOTO / Infor Trafic

Începând de sâmbătă, 15 mai, timp de câteva zile a fost un adevărat calvar în trafic, între Baciu și Cluj, coada de deplasare dinspre comună și Cluj-Napoca ajungând la un moment dat până în localitatea Suceagu și chiar Rădaia. Practic, în loc de 4 benzi cât fuseseră deschisă provizoriu, începând din iarnă, s-a putut circula doar pe 2, ceea ce a generat ambuteiajele. Oamenii au răbufnit pe grupul de Facebook dedicat circulației rutiere din județ, Infotrafic, după cum arată și pozele de mai jos:

Ce spun șoferii

Șoferii au fost enervați și derutați atât de aglomerația creată ci și de faptul că potrivit unora dintre aceștia este cel puțin a treia oară, începând cu 2020, când se intervine la pod. EBS Radio a fost până la fața locului, miercuri, când lucrările au fost suspendate iar podul circulabil la patru benzi.

Ce ne-au declarat unii dintre șoferi, despre situația care le-a scos peri albi timp de câteva zile,  puteți asculta mai jos:

Lucrări în etape

Am solicitat lămuriri Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, beneficiarul lucrării de la podul situat pe DN 1F. Potrivit specialiștilor tehnici de aici, s-a ajuns la situația creată, astfel: la începutul lui 2020 s-a intervenit pentru mutarea bordurilor, reușindu-se crearea, provizoriu, a 3 benzi de circulație.

La sfârșitul lunii noiembrie s-a intervenit pentru lărgirea vechiului pod, dotat inițial cu 2 benzi, cu încă 2 suplimentare, pentru care s-a turnat beton și care au fost deschise sub această formă circulației. Ei bine, vremea nu a mai permis în perioada decembrie – martie continuarea lucrării, potrivit reprezentanților DRDP, luându-se decizia ca acestea să fie reluate după Paști, mai exact vineri seară, 14 mai.

Practic s-a intervenit pentru înlocuirea vechii dale de beton rămase pe suprafața celor 2 benzi inițiale, care a fost adusă acum la același nivel cu cele suplimentare, betonate în iarnă.

„Mai lucrăm într-o noapte și gata”

Lucrările de suprafață au fost suspendate momentan, pentru a nu amplifica și mai tare disconfortul. Se va mai interveni doar într-o noapte pentru turnarea asfaltului pe toate cele 4 benzi, cel mai probabil în 28 spre 29 mai, vineri spre sâmbătă, ne-a confirmat șeful DRDP Cluj, Eugen Cecan.

El a ținut să le transmită scuze în numele instituției șoferilor pentru disconfort, dar  a spus că în cursul anului trecut s-a reușit extinderea pe 1.8 km de drum național de la 3 la 4 benzi de circulație, din zona podului până la fabrica Friesland / Napolact. Lărgirea podului va permite o fluidizare mai bună, fiind un punct unde circulația adeseori se „strangula”. Pe de altă parte, Cecan a admis că în acest moment nu există o alternativă rutieră pentru șoferii care tranzitează Baciu și că un anumit grad de aglomerație, la orele de vârf, nu va putea fi evitat.

Declarațiile sale, în mini-interviul de mai jos:

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: