FOTO / AUDIO Start la vaccinarea din mașină, la Cluj. „M-am pregătit pentru coadă și am ajuns primul vaccinat!”

Vaccinarea din mașină a început astăzi la Cluj, în centrul drive through de pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian. Peste 500 de doze de vaccin Pfizer sunt pregătite zilnic, iar numeroși clujeni au ales această metodă de imunizare.

Constantin Boșcor (FOTO, mai jos, 54 de ani), a fost primul vaccinat din mașină la Cluj, preferând să renunțe la programarea din luna mai de la centrul din… Călățele.

Ce ne-a declarat, la scurt timp după imunizare mai jos:

Fast and… furious

Am discutat cu mai mulți clujeni despre opțiunea de a se vaccina la un centru drive-through, iar majoritatea celor chestionați ne-au declarat că figurau deja de mult pe listele de așteptare din diverse centre. Câtă vreme nu este nevoie de programare, vaccinarea din mașină se anunță mult mai rapidă, ne-au spus ei. Între cei așezați la coadă s-au numărul și mai mulți taximetriști.

Ascultați mai jos reacțiile culese de la oameni, în așteptare la vaccinare:

Aglomerație în zonă

Pe de altă parte, în decurs de aproximativ jumătate de oră coada pentru vaccinarea s-a îndesit, iar șirul format a ieșit în afara platoului de pe Sala Sporturilor. Traficul auto pe podul Garibaldi, din apropiere, s-a îngreunat, spre indignarea șoferilor care au tranzitat zona, situație semnalată pe grupul Info Trafic (foto mai jos, sursă: Facebook).

Peste 500 de doze pregătite zilnic

Centrul drive-through de la Sala Sporturilor va funcționa zilnic, între orele 8-20, nefiind necesară o programare inițială.

Pentru a Evita staționarea suplimentară, doritorilor le este recomandat să își descarce și completeze dinainte documentele de triaj epidemiologic, respectiv acordul pacientului informat. Puteți descărcat documentele respective și de AICI.

“La acest moment sunt peste 500 de doze aduse la centrul drive-through, suntem alături de partenerii noștri de la DSP aici, dacă este cazul ne adaptăm din mers și vom aduce doze suplimentare, de la Centrul Regional de Stocare, după cum se desfășoară vaccinarea în prima zi vom suplimenta personalul pe partea de înregistrare”, a spus subprefectul Irina Munteanu, cea care coordonează direct campania de vaccinare la nivel de județ.

Prefectul Szilárd Tamás a spus la rândul său că numărul de doze poate fi crescut în permanență, dacă solicitările vor fi foarte numeroase.

Creștere a ratei de vaccinare

Deschiderea acestui centru de vaccinare va duce la creșterea ratei de vaccinare în județul Cluj, care este în prezent de aproximativ 26%, dintr-o populație de aproximativ 750.000 de persoane.

„Până acum vedem că acest centru are succes. Ne dorim să avem acea acoperire colectivă de 60% din populație, pentru a stopa transmiterea virusului în masă. Cred că acest centru ne va ajuta să creștem acoperirea vaccinală, mai ales că nu este nevoie de programare. Doar populația care vine cu mașina poate fi vaccinată, nu vom vaccina persoane care vin pedestru, tocmai pentru a nu crea busculade. Din punct de vedere al siguranței, este gândit în ideea de a-i supraveghea minimum 15 minute pe cei supuși vaccinării, vor primi actele de vaccinare doar în momentul în care timpii de vaccinare au trecut”, a precizat șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu.

Odată cu deschiderea centrului drive-through numărul de doze administrate zilnic ar urma să crească de la aproximativ 4.500 (înregistrat în medie în ultima săptămână) la peste 5.500. Ascultați declarațiile medicului Mihai Moisescu, mai jos:

Amintim,  pe pagina de Faceebok EBS Radio găsiți imagini surprinse în direct imagini de la deschiderea centrului drive -through, inclusiv relatarea unui clujean imediat după vaccinare.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta si aici: