FOTO | Clujotronic 2019 – Tehnologia și arta își dau întâlnire la Muzeul de Artă

Călătorie virtuală în Pădurea Hoia, în care utilizatorii pot interacționa cu obiecte surprinzătoare, sau o instalație prin care inteligența artificială reproduce în timp real desene.

Acestea sunt doar două dintre creațiile inovative care îmbină tehnologia și arta și care pot fi văzute și chiar experimentate de către clujeni, în acest weekend.

Un artist clujean a realizat o instalație care transformă mișcările în sunete sau în imagini și care apoi este printată sub forma unei broderii.

Sebastian Chețan, ajutat de colegii săi programatori, a reprodus pe calculator, peisajul pădurii Hoia și a creat un itinerariu care poate fi parcurs virtual de către utilizatori

„Multă lume a auzit de Hoia-Baciu, dar nu cred că mulți au mers la 3.00 dimineața prin pădure și am zis, hai să facem asta în realitatea virtuală. Și am creat un mediu legat de jocuri, ca să fie cât mai realist am adăugat personaje și o întreagă poveste, care se întâmplă în pădure și pe care vizitatorul trebuie să o descopere, să o trăiască. Totul e generat pe calculator, totul este 3D. Am mers pe ideea de suspans, de thriller și apoi am vrut să îi incurajăm pe oameni să interacționeze cu diferite elemente. Asta este o a doua parte a VR-ului – interacțiunea”, a declarat Sebastian Chețan.

Instalațiile sau jocurile video create de tineri și specialiști din România, dar și din străinătate, pot fi văzute la Muzeul de Artă, în cadrul ediției din acest an a festivalului Clujotronic.

Evenimentul reprezintă o platformă pentru tehnologie și artă.

„Credem în fuziunea între artă și tehnologie. Îl parafrazez mereu pe comisarul european pentru Inovare care spune că în ziua de astăzi înțelegm tot mai mult că inovarea adevărată provine din îmbinarea artei și a științei. Arta și tehnologia pot părea diferite pentru multă lume, dar când se întâlnesc rezultă idei noi care chiar pot duce la inovare”, a spus directorul Centrului Cultural German din Cluj, Ingo Tegge.

Pe lângă expoziția de creații inedite care îmbină arta și tehnologia, Clujotronic mai include concerte live, dar și workshop-uri susținute de specialiști din Franța, Germania și România.

Atât astăzi, cât și sâmbătă și duminică, in curtea interioară a Muzeului de Artă vor fi de spectacole de video mapping.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X