FOTO | Clujul vrea bani europeni pentru a testa autovehicule autonome. Proiectul, unic în țară, a trecut de etapa de preselecție

Un circuit pentru testarea autovehiculelor autonome ar putea funcționa la Cluj. Proiectul depus de Consiliul Județean Cluj, în valoare de peste 53 de milioane de euro, a trecut de preselecție.

Centrul de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC), a obținut în această etapă 94,75 de puncte din 100 și are șanse la finanțare europeană.

Unic în țară, proiectul va asigura componenta de testare și promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome și tehnologia avansată.

CITPC va fi înființat sub forma unui sistem integrat, care va oferi o serie de facilități precum laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii și sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiții de siguranță a sistemelor și tehnologiilor, fiind, în același timp, și un sistem de promovare prin infrastructura multifuncțională dedicată antreprenoriatului.

Mai mult decât atât, Centrul va fi și un liant între mediul universitar, de cercetare/dezvoltare, mediul privat și cel public, care să conducă la dezvoltare în regiune.

La nivel regional și chiar național infrastructura de testare pentru sisteme și tehnologii destinate autovehiculelor autonome este inexistentă, au arătat reprezentanții Consiliului Județean Cluj. Mai mult, în zonă există companii și universități care lucrează la dezvoltarea unor asemenea soluții, însă acestea nu au posibilitatea de a testa soluțiile în condiții reale.

Beneficiarii direcți ai proiectului, a cărui componentă principală, de testare, este propusă a fi amplasată în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entitățile care dezvoltă soluții și tehnologii în domeniul mașinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri.

Alți beneficiari direcți vor fi start-up-urile și spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul Centrului, dar și cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activitățile de inovare.

„Proiectul va aduce beneficii semnificative în domeniul cercetării, al inovării, al atragerii de noi investiții generatoare de locuri de muncă înalt calificate și bine plătite. În final, întreaga economie a Clujului va avea enorm de câștigat”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

 

Ne poți asculta și aici: